"Най-голямата изненада е София. Ваня Григорова има всички шансове да спечели кметската надпревара в столицата. Тя се оказа точният човек, на точното място, в подходящото време.", заяви евродепутатът Сергей Станишев, бивш премиер и бивш лидер на БСП пред бТВ.

"Тя има ясен политически профил - за разлика от всички други кандидати, които се състезаваха, и ясна социална позиция. Тя говори от името на работещите хора в София, които се борят за оцеляване, за изхранването на семействата си, които чувстват своите проблеми тежко подценени и не намират представителство", заяви той. Непосредствена и искрена е, а това се усеща от хората, добави още Станишев за кандидата на обединената левица в столицата Ваня Григорова.

Според него, ако тя спечели балотажа, това ще бъде нейна заслуга и няма да се дължи на благословията на Борисов.

"Най-важна е подкрепата на хората, на гражданите. Никой човек не е роб на определена политическа сила. Хората ще си вземат решенията", каза той в коментар на загатнатата подкрепа от лидера на ГЕРБ и на реакцията на соцлидерката Корнелия Нинова кандидатът на БСП Ваня Григорова веднага да се разграничи.

В същото време Станишев се усъмни, че избирателите на ГЕРБ биха подкрепили кандидата на ПП-ДБ.

"Като се имат предвид сложните отношения и "горещата любов" в тъй наречената сглобка, не знам каква ще бъде мотивацията на избирателите на ГЕРБ, например, да подкрепят г-н Терзиев", смята Станишев.

За втория тур тя има много по-солидни резерви, защото за нея биха гласували и представителите на други партии като ИТН и "Възраждане", които искат промяна на сглобката, анализира бившият лидер на БСП.

Станишев не спести критики към партията си за представянето й на местните избори.

"Ръководството на БСП трябва да отчете, че цифрите са важни. БСП имаше около 60 кмета досега. От тях през 2019 г. бяха избрани кметове на четири областни града. Когато приключат балотажите, картината ще стане ясна. Но вече е ясна картината за общински съветници. За съжаление, големият проблем на БСП е ситуацията в големите градове. В Пловдив сме шести, във Варна - осми", коментира Станишев. 

"В цяла Северозападна България - визирам най-вече областните центрове, е погром. А там беше червена крепост. В Стара Загора сме пети. За съжаление, картината изобщо не е розова и не можем да си заравяме главата в пясъка. В БСП трябват промени", категоричен беше бившият лидер на партията.

"ГЕРБ ще бъдат най-голямата политическа сила с най-много кметове и общински съветници след тези местни избори. ПП-ДБ направи пробиви, някои изненадващи. БСП допусна грешки и трябва да ги осмисли. Ще стабилизира това, което е било до сега, с тежки загуби, най-вече причинени от собствена глупост", обобщи картината след първия тур бившият лидер на социалистите. По думите му машините няма да променят драстично нещата. "Ситуацията е ясна, очерта се на първи тур. Няма да има големи изненади", прогнозира Станишев.

На този фон сме свидетели на "самоцелна и озлобена конфронтация", констатира той. Хората имат усещането, че политиците се борят само за своите интереси, а няма диалог и теми, които са национални, добави Станишев.

"Това е картината, важно е да осъзнаем до какво води. Младите бягат. Всичко ще се срине, ако сега не започнем да вземем сериозни мерки. Новата национална цел трябва да е да променим демографската картина, защото става дума за оцеляването на България и работещи общество и икономика, за да оцелеем като нация", апелира бившият премиер.

Евродепутатът е категоричен, че трябва да има вицепремиер, който да отговаря за националните политики в тази насока и да ги координира.

Мерките, по думите му, трябва да са системни. "Няма мярка, която да реши проблемите, трябват хоризонтални политики през образование, здравеопазване и т.н. Трябва да има политически консенсус, всички да се съгласят с това", смята Станишев, който вчера се срещна по повод инициативата си с премиера Николай Денков и с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Започвам поредица от срещи с всички парламентарно представени сили в Народното събрание, за да постигнем политически консенсус за поставянето на демографията във фокуса на нашите национални усилия през следващите десетилетия. Промяната на демографската картина у нас следва да бъде новата ни национална цел. Доволен съм от срещите ми с премиера акад. Денков и с Борисов - стана ясно, че чукам на отворена врата. Мерките за репродуктивно здраве има голям шанс да влязат още в бюджета за 2024 г.", категоричен е евродепутатът.