Столичният общински съвет се събра за първи път през 2024 г. само за да маркира продължаващата криза с избора на председател. С 56 присъстващи заседанието беше открито, а единствената точка в дневния ред днес трябваше да е именно избор на председател на СОС. Заседанието беше отложено за 25 януари от 10 часа. 

То продължи само няколко минути, в които председателстващата Грети Стефанова призова местните депутати да намерят формулата за европейско управление на София, която скоро ще е част от Шенгенското пространство. 

Карлос Контрера от ВМРО взе думата, за да предложи отлагане на заседанието. Мотивът бе да се даде шанс на преговорите: 

"В момента са в ход разговори, които дават надежда, че заедно с кмета на София Васил Терзиев може да се намери консенсус за това кой да бъде председател на съвета".

По думите на Контрера 25 януари е подходяща дата, за да могат общинските съветници да имат две седмици, в които чрез разговори да намерят консенсус по темата. Направеното предложение за отмяна на заседанието беше гласувано с 56 гласа "за".

Снимка: БТА

Единственият "въздържал се" бе Грети Стефанова от ПП-ДБ-СС, която пожела подобна експедитивност общинските съветници да демонстрират и в следващите заседания, но в посока отблокиране работата на местния парламент. 

От вчера на масата са две предложения. Едното е ротационно председателство в срок от една година и идва от ПП-ДБ-СС. Другото е на Карлос Контрера и Вили Лилков, подкрепено и от ИТН - за временен председател на СОС до приемането на бюджета на Столичната община. 

Снимка: БТА

Няколко общински съветници още преди заседанието обявиха, че то ще бъде отложено.

Тази сутрин Борис Бонев от ПП-ДБ-СС каза пред БНТ, че кризата с избора на председател на Столичния общински съвет продължава и че за днес е насрочено заседание, но на него ще бъде предложено изборът да бъде отложен". Какво още каза той относно предложението на групата му за ротационно председателство в местния парламент четете тук

Ваня Григорова от БСП пък говори пред bTV, като потвърди: "Днес няма да има избор на председател, защото не бяха проведени разговори така че да се стигне до някакъв компромис. И до момента можеше да има председател на СОС. Трябва обаче тези, които имат най-много общински съветници, да осъзнаят, че избирателите не им дадоха правото да управляват и да поемат всички постове". 

Вчера пред журналисти общинският съветник от "Има такъв народ" Пламен Данаилов каза, че вероятно заседанието ще бъде отложено за 25 януари, за да има време да се разберат за формулата на управление на СОС. Вижте още тук

Снимка: БТА

Когато и да се проведе, това ще е шестият опит за избор на председател, след като на 18 декември 2023 г. петият се оказа неуспешен. Тогава бяха проведени две гласувания между кандидата на "Продължаваме промяната - Демократична България - Спаси София" - Грети Стефанова и кандидата на "Има такъв народ" - Пламен Данаилов.