Кризата с избора на председател на Столичния общински съвет продължава. За днес отново е насрочено заседание, но на него ще бъде предложено изборът да бъде отложен. Това съобщи в "Денят започва" по БНТ  общинският съветник Борис Бонев.

Така работата на Столичния общински съвет остава блокирана. До следващото заседание в понеделник ще се обсъждат два варианта за това как да заработи общинският съвет. И двата са временни. Единият е идея на ПП-ДБ и "Спаси София" за ротационно председателство, в рамките на 1 година. Вторият - временен председател до гласуването на бюджета на общината.

"Не е добър вариант с ротацията. Но когато си предложил за председател човека с най-много преференции и водач на листата на спечелилата най-много партии е отхвърлен, говоря за себе си, когато сме предложили другите да излъчат кандидат, когато след шестото заседание няма избран председател и не сме подкрепени - налага се да направим по-нетрадиционни предложения. Ротацията дава възможност потенциални участници да получат сигурност, че всеки ще има възможността и сигурността да се изяви. Най-голям смут обаче предизвиква моментът, когато изискваме да бъде подписан документ за реформите и политиките, които ще се направят в София", каза Борис Бонев.

Бонев подчерта, че амбицията му е да се сформира реформаторско мнозинство без участието на ГЕРБ.

"Няма как тези, които са управлявали 18 години София, изведнъж да станат честни, некрадливи, принципни, работливи. Нека обикалят и се снимат. Видях как вадят павета на "Света Неделя". Какво ще е поведението на ГЕРБ - слабо ме интересува. Моята цел е ГЕРБ да не бъдат част от управлението на София. Това не е лична вендета срещу Бойко Борисов или някоя личност от ГЕРБ. Тук въпросът е, как си представяте, ако ГЕРБ участват в управлението да се направят реформи, които ще прекратят изтичането на пари във фирми, близки до партията? Не си го представям", посочи Бонев.

"Всички останали, които не са били част от управлението на София през последните 18 години, трябва да имат шанс да покажат и да докажат, че могат да управляват, да постигат резултати", допълни той.

Бонев коментира и аргументите на БСП за отказ от подкрепа.

"Нали никой не си мисли, че този тип покани, не са съгласувани с хората, които ще ги получат. Защо реакцията е такава? Паметникът на Съветската армия е съборен, няма да се върне, ако БСП решат да застинат някъде между 7-15 декември и там да си останат, могат да го направят. Нашият призив е да изберат на коя страна застават. На страната, на тези, които са докарали София до това дередже или са готови, като партия, която 35 години не е управлявала София, да поеме отговорност."

Общинският съветник засегна и темата за непочистените от снега и леда тротоари в София.

"По-голямата част от тротоарите в София са задължение на собствениците на сградите, пред които са тези тротоари да ги почистят. Където тротоарите са задължение на Столична община, вече съм изискал проверка дали е почистено и има ли наложени глоби."

Анализ и мерки за подобрение ще се вземат, обеща Борис Бонев.