Утрешното заседание на Столичния общински съвет за избор на председател ще бъде отложено. Най-вероятно то ще се проведе на 25 януари, за да имат столичните общинари две седмици, в които да продължат разговорите. Това обяви пред журналисти общинският съветник от "Има такъв народ" Пламен Данаилов. 

След, проведена в общината среща по-рано днес общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера каза, че от "Продължаваме Промяната - Демократична България - Спаси София", заедно с кмета на София Васил Терзиев, са предложили ротационно председателство на местния парламент в срок от една година.

Контрера добави, че по време на срещата, заедно с общинския съветник от "Синя София" Вили Лилков са направили предложение, което е подкрепено от ИТН, за временен председател на СОС до приемането на бюджета.

По думите на Контрера тяхното предложение и това на ПП-ДБ-СС в момента са "на масата" и правят консултации заедно с всички групи от СОС, кое да бъде подкрепено и под каква форма.

Контрера обясни, че търсят подкрепа и от ГЕРБ и "Възраждане", които не са присъствали на днешната среща.

Карлос Контрера

Снимка: БТА

"Говорихме и с БСП, днес те също не бяха на срещата, но ги уведомихме, че има развитие, както и ги поканихме на следващата такава", каза още Контрера. От местната коалиция "БСП за България" в позиция по-рано днес заявиха, че няма да участват на така организираната среща.

Пламен Данаилов

Снимка: БТА

Общинският съветник от ИТН Пламен Данаилов обясни, че утрешното заседание на съвета ще бъде отложено, "защото очевидно няма обединение около това какво да бъде решението".

Данаилов допълни, че най-вероятно следващото заседание за избор на председател ще бъде за 25 януари, за да имат две седмици, в които да продължат разговорите. Той отбеляза, че на днешната среща не са коментирани конкретни имена, защото "очевидно няма съгласие около никого".

"Няма да бъда председател на общинския съвет и моето име беше изнесено в медиите без консултация с мен", заяви общинският съветник от "Синя София" Вили Лилков, цитиран от БТА. Той допълни, че ако е имал такива намерения, нямаше да влезе в ролята на парламентьор на тези срещи.

Вили Лилков

Снимка: БТА

По думите на Лилков до края на месеца кметът на София Васил Терзиев ще внесе предложения за бюджет и до тогава общинските съветници трябва да бъдат готови с избора на комисии, защото без тях бюджетът не може да бъде разглеждан и приет.

Лилков коментира още, че след избора на председател, веднага трябва да постъпят към избор на комисии и заедно с Карлос Контрера са направили предложение комисиите да бъдат пропорционално представени в зависимост от представителството на общинските съветници в СОС и по такъв начин да се разпределят и председателските места в комисиите. Лилков добави:

"Положително е това, че виждаме, че ПП-ДБ-СС са склонни на отстъпки, въпреки че те са политическата фракция, която спечели изборите, т.е. оценяваме като напредък и настоящите разговори, които водихме, и сме оптимисти за това, което ще се случи в следващите дни".  

Контрера също коментира, че видял "разтопяване на ледовете".