Военните министри на България и на Република Северна Македония Драгомир Заков и Славянка Петровска изразиха готовност да засилят двустранното сътрудничество в сектор отбрана. Това стана ясно по време на изявленията на двамата в МО. 

"Тази среща е изключителен знак за това, че като страни-членки на НАТО България и РСМ имат изключително важна роля в региона за поддържане на стабилността и поддържане на сигурността. Имаме една много важна задача пред нас и бъдещите поколения - никога повече Балканите и може би в частност Западните Балкани да не бъдат споменавани като барутния погреб на Европа", заяви Заков и продължи:

"Отговорността на двете страни е да направим така, че това да продължи да бъде така и в бъдеще - Балканите никога да не бъдат източник на напрежение и военен конфликт в Европа".

Министрите са обсъдили ситуацията в Украйна. Те са единодушни в мнението си, че има доста сериозни рискове пред страните от Западните Балкани и пред нашия регион.

"Като страни членки на НАТО следва да направим всичко необходимо войната в Украйна да не се разпространи извън границите ѝ", отбеляза българският военен министър, като добави, че и България, и РСМ са жертви на кибер- и хибридни атаки, затова е необходимо "като министри на отбраната и по двустранна линия да си сътрудничим, за да управляваме тези сериозни рискове и заплахи".

Снимка: БТА

"България е последователна в своята подкрепа за евроатлантическата интеграция на РСМ, ние бяхме една от първите държави, които ратифицираха протокола за присъединяване на РСМ към НАТО. За нас членството на РСМ в НАТО е гарант за териториалната цялост и сигурността на страната и бяхме водени именно от това разбиране, когато ратифицирахме протокола", посочи Драгомир Заков.

Той подчерта още, че военнослужещите и от двете страни участват активно в съвместни учения и тренировки, което е начин не само за повишаване на доверието, но и за постигане на много висока оперативна съвместимост. Заков изрази увереността си, че сътрудничеството ще се засили и във военното образование.

Снимка: БТА

"Обсъдихме как да се справим с българските военни гробища, имаме готовност да засилим двустранното сътрудничество в отбраната", увери Заков и каза, че двете страни ги очаква общо бъдеще на просперитет.

От своя страна Славянка Петровска също заяви, че са договорили още повече да се засили досегашното сътрудничество.

На финала сме по договарянето за образованието на военни лекари във Военноморското училище във Варна и ВМА в София. Ще бъдат изпратени офицери от армията на РСМ във Военната академия в София", обясни македонският военен министър и добави, че е отправена покана за съвместно учение в РСМ в центъра "Криволак".

Снимка: БТА

"РСМ подкрепя кандидатурата за членство в НАТО на Финландия и Швеция", обясни Петровска, която също осъди агресията в Украйна. 

"Новата геополитическа архитектура на континента изисква сплотеност и обща работа и колективна сигурност", заяви още тя.

Вижте всички снимки ТУК>>>

Славянка Петровска е на официално посещение в България, което е продължение на започналите в началото на годината контакти на високо ниво в опит да бъдат нормализирани отношенията между двете страни за евроинтеграцията на Република Северна Македония.

Снимка: БТА

Малко по-рано Заков посрещна Петровска с официална церемония пред Паметника на Незнайния воин.