"Продължаваме промяната" обвини опозицията за хаоса в държавата, в това число за хакерската атака срещу "Български пощи", за дезинформационна кампания за газа в синхрон с "Русия на Путин", за разделението на народа, както и за решетките на парламента. Обвиненията бяха отправени конкретно към ГЕРБ, както и към "Възраждане". Прозвуча и обещание "решетките на Цвета Караянчева" да бъдат свалени, както и обяснение, че председателят на НС Никола Минчев не е подписвал разрешение за монтажа на тези на парадния вход.

"Дами и господа от ГЕРБ, специалната ви политическа операция няма да успее", предупреди от името на парламентарната група депутатката от ПП Венеция Ангова в римейк на руската "специална военна операция".

"Един ден, след като така наречената градивна опозиция опита без реални аргументи и с грозни внушения, да свали зам.-председател на НС г-н Мирослав Иванов и не успя, искаме да обърнем внимание на една опасна тенденция. Наблюдаваме нестихваща поредица атаки, идващи от опозицията. Нормално е една опозиция да критикува, но не е нормално да атакува с тези методи в настоящия момент, когато очевидно сме на първа линия на дезинформационна война, която пропагандната машина на Путин води", каза депутатката.

"Интересно е кой стои зад тези атаки, чии интереси защитава тази, така наречена, градивна опозиция? Съмнително и притеснително е, че виждаме прилики с военната дезинформация, основно с опита за внасяне на съмнения в обществото, опита за всяване на страх, опита за провокиране на дълбоко разделение сред българите, които се характеризират с многократното ви повтаряне на неистини, на полуистини и бих казала лъжи, и използване на обиди, което да усили крайните емоции и поляризацията сред хората", продължи тя.

Ангова отбеляза "изключително активиране" на опозицията", "комбинирано с активиране на определени фирми и бизнес кръгове, които започнаха да говорят за газова криза, че няма да има газ, че ще бъдат вкарани посредници, че България трябва да плаща в рубли, че не можем без руски газ".

Депутатката от ПП заключи, че с усилията на правителството, бизнесът и българските граждани дори не усетили, че газът е бил спрян и отново повтори обещанието, че занапред цената му ще е "много по-добра".

"Сенчестите и не толкова сенчестите интереси бяха засегнати, затова атаките, типични за дезинформационната война, продължиха", обясни поведението на опозицията Ангова.

Тя включи към атаките й и обидата към Камала Харис, нанесена от Костадин Костадинов, чието име не спомена. "Вашият коментар е расистки, сексистки и категорично неетичен", обърна се към него депутатката.

"Използва се трибуната на НС, за да се отправят обиди към вицепрезидента на стратегически партньор на България. Това е недостойно действие, това е грозно. От ПП осъждаме от ПП най-категорично грубите и расистки думи към вицепрезидента на САЩ, направени от депутат", каза Ангова.

И добави: "Камала Харис е изтъкнат политик, първата жена, вицепрезидент", а в този момент лидерът на "Възраждане", визиран в декларацията, се разсмя от място на банката. "Вашият коментар е расистки, сексистки и категорично неетичен", обърна се към него депутатката по повод факта, че миналата седмица Костадинов сбърка името на Харис, като я нарече "Камила", вместо "Камала" и в отговор на забележка от Никола Минчев се оправда, че често бърка "животинските видове".

Ангова отрече обвиненията на "Възраждане" и "внушението, че България се управлявала от американското посолство", което било похват с цел да се раздели обществото, според нея.

"В същото време бившият премиер настоява да преговаряме с "Газпром", а настоящата опозиция официално разпространява изкривени, манипулативни данни. Интересен синхрон", отбеляза тя по адрес на Бойко Борисов.

Според ПП, ГЕРБ мечтаели за предсрочни избори, но такива не се очертават. "Не, няма предизборна кампания", заключи Ангова.

" Колкото до решетките на Цвета Караянчева, това е величествено политическо лицемерие. Ако Караянчева го направи със своя подпис, за разлика от нея, настоящият председател на НС не е подписал разрешение за поставяне на тези решетки", заяви представителката на ПП.

"Но тези решетки нямат място на сградата на НС", съгласи се все пак с критиките представителката на мнозинството. "Решетките на Цвета Караянчева ще бъдат премахнати", завърши извлението си Венеция Ангова, като обвини опозицията, че създава хаоса в държавата "за да се прави на спасител".

Финалът на декларацията с репликата "Толкова ли можете, уважаема опозиция?" предизвика Тома Биков да скочи на трибуната и тутакси да отговори.

"Редица небивалици се казаха от тази трибуна, включително за това, че ние носим отговорност за всички провали на настоящето правителство", реагира депутатът от ГЕРБ.

"Ние сме виновни за "Български пощи", за Путин, за това, че вашият министър-председател не може да каже и до днес откъде купува газ и какво прави", обърна се Биков към ПП.

И напомни падащите проценти на "Продължаваме промяната" от последните социологически проучвания. "Знаем, че сте уплашени, още малко ви остава, радваме ви се, довиждане и приятен и щастлив уикенд", завърши Биков.

Последва разправия между депутатите от двете формации в пленарната зала, а от ПП атакуваха зам.-председателката на НС Росица Кирова от ГЕРБ, че е погазила правилата, като е позволила на Биков да коментира декларацията им. Андрей Гюров дори намекна, че и нейната съдба може да стане предмет на обсъждане и гласуване, като вчерашното искане на оставката на Мирослав Иванов. 

Тома Биков защити съпартийката си и пое вината върху себе си, въпреки че Кирова му направи забележка още по време на изказването.

"Аз признавам, че злоупотребих с тази процедура, издърпайте ми ушите, вие, от комсомола. Ако искате, ме разстреляйте на площада сега", предложи Биков на "Продължаваме промяната".