От "БСП за България" предварително да вземат решение и да обявят публично, че не желаят третият проучвателен мандат за съставяне на правителство да бъде връчен на тях. Това предложи зам.-председателят на БСП и зам.-председател на Народното събрание Кристиан Вигенин в ефира на "Събуди се" по NOVA. Той уточни, че това е лично негово мнение, но го отправя като призив към ръководството на партията и на парламентарната група.

Тезата му е, че в тази си конфигурация политическите сили в парламента едва ли ще успеят да излъчат успешна формула за правителство. Ако някой реши да опита с третия мандат, нека го стори, допълни той.

Вигенин припомни и позицията на левицата, че няма да се яви на разговори с контактната група на Росен Плевнелиев и Соломон Паси. Няма и да участва в преговори за правителство с мандат на ГЕРБ-СДС, ДПС или "Възраждане". БСП има готовност, ако бъде поканена, да преговаря с "Продължаваме Промяната"(ПП), при които трябва да отиде вторият проучвателен мандат. Но той не е оптимист, че ПП ще съберат достатъчно подкрепа.

БСП прави опити да е разумната сила, да сме диалогични и да предлагаме работещи решения. Но получаваме атаки отвсякъде заради това, коментира Вигенин по повод на вчерашното гласуване на кандидатурата на Вежди Рашидов за председател на парламента. Припомняме, че Рашидов бе подкрепен от депутатите на ГЕРБ-СДС, ДПС, "БСП за България" и "Български възход".

Според зам.-председателя на левицата, други политически сили "си изтриват мръсните ръце в БСП и за парламента, и за управлението на държавата". Затова, добави той, е най-добре БСП предварително да заяви, че не иска този трети мандат.

Междувременно председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски заяви по БНТ, че няма как на гласуването за председател на Народното събрание, което събра ГЕРБ, БСП, ДПС и "Български възход", да се гледа като на нова коалиция, защото коалициите се образуват по политики и идеи