Кристиан Вигенин е официалната кандидатура на БСП за председател на 48-ото Народно събрание, съобщиха от пресцентъра на партията.

Решението официално бе взето днес от Изпълнителното бюро на социалистическата партия, парламентарната група и Политическия съвет на коалиция "БСП за България".

Кристиан Вигенин е народен представител в седем парламента, четири пъти е бил заместник-председател на българския парламент. С опита и експертизата си той е достойна кандидатура за този толкова важен пост, допълват от левицата.

"Кристиан Вигенин е изключително подготвен, можещ, знаещ политик, който би бил един добър председател на Народното събрание", каза за него по БНТ Атанас Зафиров.

Председателят на парламента трябва да бъде избран от новосформирания парламент в първия работен ден на депутатите. От 9 часа утре е първото заседание е на 48-ото Народно събрание.

Номинацията на ГЕРБ-СДС за председател на парламента е Росен Желязков. От "Продължаваме Промяната" обявиха преди няколко дни, че ще предложат Никола Минчев.

Парламентарната група на "Възраждане" също има номинация - това е Петър Петров, потвърди пред БТА лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.