Председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски заяви, че няма как на гласуването за председател на Народното събрание, което събра ГЕРБ, БСП, ДПС и "Български възход", да се гледа като на нова коалиция, защото коалициите се образуват по политики и идеи. Пред БНТ той посочи, че общи неща има и между ПП, ДБ И ГЕРБ - като изпращането на военна помощ за Украйна.

"Другата седмица първата коалиция, която ще видите, ще е коалицията за войната - за изпращане на оръжие на Украйна. Ето това е коалиция! Не може да кажеш, че изборът на председател е коалиция", отбеляза Свиленски.

Депутатът от БСП каза още, че представителите на всички парламентарно представени партии са определили номинацията на Вежди Рашидов като разумна и са декларирали, че няма да ѝ пречат по време на председателския съвет в Народното събрание в петък.

Според Свиленски от "Продължаваме промяната" са постъпили некоректно след това с критиките си към БСП и намеците за нови мнозинства.

"Всички казаха: "Това е разумното решение - няма друго". И те, когато обсъждахме - казаха: "Да, добре, предложете го. Ние или няма да участваме, или ще гласуваме против". Всички партии - и "Продължаваме промяната", и "Демократична България" и "Възраждане" се съгласиха на този подход, но казаха, че няма да го подкрепят по идеологически причини. Това си е техен вътрешнопартиен интерес, тип "да не се оцапаме!". Хубаво, няма да се оцапате, но не е политически коректно към българските граждани след това да излизаш и да критикуваш и да говориш за нови мнозинства", заяви Свиленски.

Депутатът от БСП потвърди, че БСП няма да подкрепи правителство на ГЕРБ, на ДПС или на "Възраждане". Въпреки това той изрази надежда, че ще бъде сформиран кабинет, защото наличието на действащо правителство е изключително важно за страната в този момент.

"Важното е политическите партии да са също толкова отговорни и да осъзнават, че нуждата от правителство е неизбежна и това е толкова важно, колкото и избора на председател. Защото на следващите избори резултатът ще е същият и ще имаме поредните 3-4 месеца загубено време", коментира Свиленски.