Във видеото, публикувано на сайта на в. "Дневник" вчера, се вижда, че в ромско-българската изборна секция тя опонира на решението му да отчете като невалидни бюлетини заради удебелени черти на знака "Х".
Манолова иска да ги види, но председателят й отказва.
Депутатът казва, че бюлетините са валидни и заплашва, че ще подаде жалба.

Бях повикана от наблюдатели в секция 59 в Кюстендил и присъствах на броенето на бюлетините като представител на БСП, коментира Манолова, която е областен председател на партията в Кюстендил.
По думите й, тя не е била там като депутат, а като представител на БСП.

Социалистката цитира чл. 210 от Изборния кодекс, според който "при отваряне на избирателните урни и при установяване на резултатите от гласуването в изборното помещение могат да присъстват кандидати, един от застъпниците, по един представител на партия, коалиция от партии и инициативен комитет, наблюдатели и журналисти, като им се осигурява пряка видимост при преброяване на гласовете".

Манолова била упълномощена от лидера на БСП Сергей Станишев да представлява партията пред ОИК и секционните избирателни комисии в Кюстендил. Докато била в секцията, пълномощното било в джоба й, но тъй като членовете на комисията я познават, не са й го поискали.
Не съм нарушила закона, защото в секцията имаше кандидати от листата на БСП, но не и други представители на партията, каза Манолова.

Пет души са й се обадили от секцията, за да я питат дали удебеленият знак "Х" прави бюлетината недействителна.
"Обадих се на председателя на ОИК да питам и той ми каза, че бюлетината си е редовна. Помолих го да прати хора в секцията, но тъй като тя е смесена българо-ромска, се оказа, че хората ги е страх да идат", обяснява Манолова.

По думите й законът забранява присъствието на депутати или представители на партии при предаването на изборните книжа и секционните протоколи в ОИК, какъвто е случаят с депутатите от ГЕРБ Станислав Иванов и Иван Божилов.
Иванов беше сниман да изнася чувал с бюлетини от ОИК-София, а обяснението му беше, че с колегата му помагали и са носили вода и храна.