Ресторантьорът Веселин Денков, който живее с бившата "Мис България" Ивайла Бакалова, разказа пред комисията "Нотариуса" в парламента как е бил изнудван да плати 100 000 лева, за да не се превърне от свидетел в обвиняем. Това е и първата му публична изява след убийството на Мартин Божанов - Нотариуса и разкритията, за които разказа Бакалова пред медиите.

Бизнесменът обяви пред народните представители, че в крайна сметка се е оказал подведен под наказателна отговорност за изнудване, лихварство и подбудителство за убийство и в ареста. Бил пришит към организирана престъпна група за лихварство.

"Един от пратениците на спецпрокуратурата ми каза, че ако не платя, ще бъде крайно лошо за мен, защото вече са си разпределили парите", каза Денков, придружаван от Бакалова и от адвокат Ина Лулчева на заседанието на комисията. В отговор на въпрос, зададен от председателя на комисията Никола Минчев, от кого са били изпращани емисарите, ресторантьорът заяви:

"Всички, които идваха, казваха, че идват по поръчение на специализираната прокуратура". Това е ставало между 2016-а и 2020-а година, уточни той периода. Денков добави, че по-късно, вече след 2020 г., е научил, че става дума за Иван Гешев и Франтишек Петров, които тогава бяха в спецпрокуратурата. Денков обясни, че два дни след като е подал сигнал за изнудване пред Сотир Цацаров, е бил арестуван.

"Проблемът, да бъда направен от свидетел в обвиняем, беше създаден от тях, от специализираната прокуратура", обобщи Денков. Разказа още, че едни и същи съдии от Специализирания съд са гледали мерките му и изреди имената на Антон Миталов, Георги Ушев и Галя Георгиева. "По едно от тези три дела, което ми предявиха август 2021, на 14 юли дойде мой приятел да каже, че ако не платя около 50 хил. лева, ще лъжесвидетелства един от участниците в покушението срещу Марангозова", разказа още Денков.

Снимка: БТА

Бизнесменът заяви, че негови близки са го уведомили, че и трите дела срещу него са били провокирани от участието му в протестите през 2020 г. "Всичко случило се с мен е основно заради протестите, на които аз ходих на 15 и 16 юли 2020 г.", каза Денков и допълни, че тогава изобщо не е познавал Васил Божков, въпреки че медиите твърдели че той финансира протестите и от негово име. "На база на това са активирани всички институции", обобщи Веселин Денков. "Всички искаха да платя, за да нямам тези обструкции, които ми струпаха", добави той. На бизнесмена била заявено, че ако не плати, ще намерят за какво да го арестуват.

Още през 2018 г. при него дошъл пък Алексей Петров, когото не познавал.

"2018 г. идва Алексей Петров, той поиска да се видим. Каза ми, че ако не платя 120 000 лв., тогава сумата вече беше толкова, с мен ще се случи това, което и с него. После се е оплакал на Ивчето /б.а. - Ивайла Бакалова/, че съм се държал невъзпитано, защото идвал приятелски да ми помогне. Допускам, че това е било така", разказа бизнесменът.

"Минахме през ада, за да сме тук днес и да ви разкрием истината. Не знам дали искате да я разкрием, защото тя е много нелицеприятна", каза Ивайла Бакалова за изминалите 4 години, докато мъжът й е бил в ареста на "Майор Векилски".

Снимка: БТА

"Когато държавата е в ръцете на алчни, корумпирани и контролируеми хора, няма как да има правосъдие, той /б.а. - Веселин Денков/ е жертва на липсата на правосъдие. Съдът не четеше изобщо материалите по делото. Бях свидетел на прокурори, които си играеха на "Тетрис", докато си играят с човешка съдба. Мартин Нотариуса съществува заради бездействието или прекаленото действие на органите в тази държава и институции. Такива посредници виреят благодарение на болната ни правосъдна система", категорична беше Бакалова.

Тя разказа и за общуването си с убития Мартин Божанов.

"Мартин Божанов - Нотариуса ми се обади по телефона и ми каза, че на Специализирания съд всичко му се нарежда и да не гледаме дали човекът е невинен или виновен, а просто да си платим", каза бившата "мис". По думите на Бакалова, Божанов ѝ е казал, че дори и да си платят, трябва да мине време, да минат изборите, и да си сменят адвоката - Ина Лулчева, преди да може Веселин Денков да бъде освободен от ареста. Тя допълни, че Божанов се е свързал с нея, след като са минали около 10 мерки за неотклонение на Денков, при които той остава в ареста

Снимка: БТА

Бакалова се оплака още, че докато мъжът й е бил в ареста, са й пращали ревизии от НАП на фирми, които не работят от десетина години. "Кой плаща за цялата тази репресия? Следене, подслушване, проверки от НАП", попита тя и заключи, че правосъдната ни система е болна.

По думите й  "прокурорите работят по поръчка" - едни дела оставят на трупчета, а по други бързат. Само по първото дело срещу Денков за два дни разпитали 7-8 свидетели. Бакалова уточни още, че не познава изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов.

За изнудването на партньора й се разбра след разкритията, които направи Бакалова пред Антикорупционния фонд. Бившата моделка беше в основата на разследването на АКФ - "Списък за бързо реагиране", което през юни 2021 г. освети дейността на убития вече Мартин Божанов-Нотариуса. 

Веселин Денков, известен като Весо Брадата, пък живее на семейни начала с Ивайла Бакалова. През септември 2020 г. той бе задържан на ГКПП Калотина при влизане в страната и обвинен за участие в организирана престъпна група за рекет и изнудване, чиито ръководители са Ивайло и Александър Георгиеви (баща и син), известни като Пифа и Малкия Пиф.

След ареста Весо Брадата прекара над 9 месеца в следствения арест и бе освободен в деня, в който от Антикорупционния фонд разпространиха видео в социалните мрежи, от което става ясно, че от Ивайла Бакалова са поискани 100 000 лева за свободата му.