Бившият градски прокурор на София Николай Кокинов обяви, че е бил разпитван по досъдебното производство, образувано по случая с Мартин Божанов-Нотариуса, предаде БНТ.

"Аз също бях разпитан като свидетел. Аз съм бил адвокат на един от пострадалите гръцки бизнесмени. През 2018 година г-н Каламарис беше мой клиент и ми сподели, че е заплашван и притесняван от определени хора. Ходихме на няколко разпита с лицата, които го притесняват. Ставаше въпрос за търговски взаимоотношения и го насочих към кантора, която е специализирана в областта на търговското право. Притесняваха го по повод два недвижими имота, искаха да ги освободи. Към онзи момент не става въпрос за никакви Нотариуси, към онзи момент не съм чул въпросния Нотариус да има нещо общо с казуса", обясни Кокинов.

Прокурорът напусна съдебната система преди около 11 години и оттогава е адвокат. Нает е от гръцкия бизнесмен Йоаким Каламарис, който се оплаква, че е бил заплашван от Нотариуса.

Бившият градски прокурор обърна внимание и че досега не е изнесена информация дали Нотариуса в крайна сметка не е бил агент на полицията.

"Това може да покаже много неща, но тази информация няма как да бъде изнесена публично", подчерта Николай Кокинов.

Относно това дали в МВР е следило Мартин Божанов той коментира: "Не мога да кажа дали е бил непрекъснато следен и дали не е бил следен в последния си ден, трябва разследването да го установи".

Според Николай Кокинов е работа на полицията да разкрие Червения пират - скитника, за когото бе обявено от ГДБОП, че е отправял заплахи към министри и магистрати.

"Социопатите са невероятно изобретателни и интелигентни. Кой откъде е намерил телефоните на заплашваните лица ще се изясни впоследствие и не е толкова важно", допълни Николай Кокинов.

По думите му прави впечатление, че много органи са започнали да разследват и да разпитват - Народното събрание, ВСС разпитва поредица от магистрати.

Пред bTV вътрешният министър Калин Стоянов, заяви, че МВР няма данни и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов да е бил част от мрежата на Нотариуса и Петър Петров, известен като Пепи Еврото.

"От ГДБОП не е изтичала информация по посока на Нотариуса. В изготвената справка от ГДБОП не фигурира името на Борислав Сарафов и не са установени данни за съпричастност на изпълняващия функциите главен прокурор към мрежата на Мартин Божанов и Петьо Еврото."

Проверките, които направихме след твърденията, че полицията е пазила "SS" клуб, показаха, че автомобилите (бяла Астра, син Опел и Форд) отпред не са на МВР, каза Калин Стоянов.

Прокурорът по делото "Нотариуса" има право да изиска информацията дали Мартин Божанов е бил сътрудник на МВР, допълни той.

В МВР има 22 сигнала срещу Божанов, коментира Стоянов. "Той е подал 6 сигнала."