Бившият районен прокурор на София Невена Зартова е била поканена да се присъедини към кръга на Петьо Петров - Еврото, но отказала. Това съобщи самата тя пред парламентарната комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около убития Мартин Божанов, за която има улики, че е закриляна от висши прокурори и политици. 

Тя бе категорична, че не отговаря на истината твърдението, че е осъществявала "чадър" над Нотариуса. 

"В Софийска районна прокуратура никога не е осъщестяван чадър. Нито пазене на сянка, нито нещо подобно върху преписки и досъдебни производства, свръзани с Мартин Божанов, нито с друго съдебно производство. Разбирам, че сега е удобен момент за лов на вещици и е нужна изкупителна жертва", добави тя. 

Зартова отбеляза, че не разбира защо името ѝ е било замесено в случая на гръцките граждани, които твърдят, че им е оказван натиск от групата около Божанов.

"Допускам, че спрямо тях действително е осъществен рекет, изнудване, с или паралелно с участието на Божанов, Атанасов и може би и други адвокати", добави тя.

Зартова посочи, че не познава двамата гърци - Анастасиос Дикос и Йоаким Каламарис, които присъстваха на заседанието.

Във връзка с подадените оставки от заместниците ѝ, които се разграничават от нейните действия, Невена Зартова посочи, че знае, че те са били принудени. Зартова постави въпроса, че ако нейните колеги като заместник административни ръководители могат да бъдат принудени, какво друго би се случило с други прокурори.

"Позорното в случая е опитът да се принуждават магистрати - заместници на административния ръководител. Ако по този начин със заплахи, закани, обещания могат да бъдат принудени хора, с които до вчера сме седяли на една маса и сме били приятели, с такава лека ръка да подпишат една такава декларация, че се разграничават от мои действия, не знам как биха били принудени редови прокурори", категорична бе Зартова.

По думите й, тя е била предупредена от колеги, че се подготвя и второ искане за дисциплинарна проверка, която по-късно е станала факт. "След две дисциплинарки няма да се изненадам и обвинение да ми бъде повдигнато", коментира Невена Зартова.

По думите й проблемът в съдебната система е обвързаността на административните ръководители на висшестоящите прокуратури с някой от двата кръга или и с двата. "Проблемът е, че ако някой, ако аз започна да говоря, това, което искате от мен, тези две дисциплинарки ще ми се сторят като "розов облак"", добави тя.

Зартова добави, че колегата ѝ Константин Сулев, който е работил по делото срещу Петьо Петров и го е обявил за издирване, в момента сам е обвиняем, като посочи, че делото е прекратено, след като е отишло в Софийската градска прокуратура.

От изслушването на бившия районен прокурор на София стана известно, че в показанията по това дело са се съдържали данни за извършени престъпление от висшестоящи прокурори. Тя определи случая като една от най-големите корупционни схеми в системата.

Прокурор Невена Зартова посочи, че има магистрати, свързани с Петьо Петров. "На мен ми беше предложено да стана част от това семейство, но отказах, поради което не съм наясно с техните връзки, но такова "семейство" определено съществуваше", посочи тя.

Зартова каза, че няма какво да крие. "Ще направя всичко възможно да се разплете тази схема. Готова съм да съдействам с всичко, което знам", добави още прокурорът, като уточни, че ще даде показания като свидетел, ако прокуратурата реши да разследва.

Четиримата бивши заместници на вече бившия районен прокурор на София - Борислав Георгиев, Иван Стефанов, Мима Куцкова-Дамянова и Тодор Куюмджиев, които бяха в залата, обаче отрекоха твърдението, че са били принудени и посочиха, че заедно с Невена Зартова са обсъждали да си подадат оставките, след това всеки е имал няколко дни да си помисли.

Четиримата обясниха, че са изчакали дали техният ръководител ще си подаде оставката, но това не се е случило. Впоследствие те са си подали вкупом оставката. Обяснението им е, че са предприели това действие заради натрупано напрежение в районната прокуратура заради няколко поредни проверки на работата на прокурорите.