Това е ненормално поведение на депутати, спор няма. Така коментира пред Dir.bg скандала "Валентин Касабов-Волен Сидеров" бившият независим депутат Велизар Енчев, който влезе в 43-тото Народно събрание като представител на НФСБ. По-рано днес лидерът на "Атака" Волен Сидеров се оплака, че колегата му от НФСБ Валентин Касабов си е позволил да влезе във физически сблъсък с него. Инцидентът е станал в стаята на "Обединени патриоти" в Народното събрание. Това даде нов тласък на разприте между коалиционните партньори. Преди Сидеров и Касабов да бъдат сдобрени от премиера Бойко Борисов, Dir.bg потърси за коментар някогашния им колега Енчев.

"Касабов е осъден от мен на три инстанции", каза Енчев. Той припомни, че е осъдил Касабов за обиди, отправени от парламентарната трибуна. "Преди две години от парламентарната трибуна пледирах за намаляване на депутатската ваканция и то беше в навечерието на Коледа. Касабов стана на трибуната и отправи страшно обидни думи към мен и към моето семейство, включително използва и репликата "крастава мърша". Присъдата е символична, но това не е толкова важно", припомни Енчев.

"Това е ненормално поведение, спор няма. Но аз бях свидетел и видях с очите си през 2014 година, малко преди да напусна парламентарната група, че в отделни случаи можеше да се стигне до физически сблъсък, като главен агресор беше Валентин Касабов. Това стана в момента, когато аз се противопоставих на тяхната политика за съюзяване с партия ГЕРБ, обвинявайки ги, че изневеряват на обещания на десетки хиляди избиратели, на една кампания, която е водена 8 години по един начин, а започнаха да правят точно обратното. На едно от заседанията в същата тази стая Валентин Касабов бе готов да посегне физически по отношение на мен. Така, че това е рецидив за него. Наричам го г-н по инерция, той не би трябвало да се нарича г-н, той е един силовак в групата на Обединените патриоти", каза Енчев.

"Между другото, попитайте Каракачанов какво мисли за Касабов, имам предвид негово мнение още преди години, когато имахме нормални отношения. От Касабов много хора се страхуват. А що се отнася до поведението на Волен Сидеров, аз мисля, че това не му е за първи път и затова винаги съм предупреждавал, че този човек не трябва да носи оръжие", коментира още Велизар Енчев.

Винаги съм твърдял дори и след тези комични изпълнения в парламента, че Обединени патриоти няма да се разпаднат, ако Бойко Борисов не направи това. Защото ги обединяват три неща - властта парите и обществените поръчки. Ако нямат власт и напуснат властта - имам предвид и НФСБ и "Атака" и ВМРО, ако напуснат властта, те ще загубят и парите, тъй като в България като всяка държава, в която има див капитализъм, ако не държиш властта, ще загубиш и криминално спечелените пари. Що се отнася до последния скандал някой или е взел предварително парите от разградския олигарх и трябва да ги връща или ще загуби обещаните пари, тъй като поправките в Закона за приватизация и следприватизационен контрол не минаха. Убеден съм в това. Защо не си припомните едно изявление на Валери Симеонов само преди десетина дни? Той припомни нещо забравено, как на времето Волен Сидеров е ходел по морето, как е рекетирал определени бизнесмени, след което е осребрявал своето поведение. Това го твърди неговия коалиционен партньор Валери Симеонов в отговор на контраакцията на Волен Сидеров преди няколко дни, когато направи контрапроверки по морските курорти в отговор на тези на Симеонов. Тази коалиция Сидеров - Симеонов - Каракачанов ще устои докрая, защото те си дават сметка, че без участието във властта, ще загубят натрупаните милиони, държавната субсидия и най-вече няма да се облагодетелстват от обществените поръчки в отбраната.

Струва ми се, че най-важният човек в този скандал, колкото и странно да звучи, не е Волен Сидеров и не е Валери Симеонов, а е Емил Димитров - Ревизоро и неговият началник на партията ВМРО Красимир Каракачанов. Защото най-скандалната поправка в Закона за приватизацията и следприватизационен контрол е внесена не от депутат на "Атака", а от Емил Димитров-Ревизоро, който с тази поправка въвежда ретроактивно действие на Закона. Тази криминална поправка, слава Богу, не мина. Не може с ретроактивно действие да се решават проблемите на българския бизнес", коментира Енчев.

Питам се Борисов докога смята, че българските граждани ще приемат подобна неморална коалиционна формула за управление. Mисля, че народът си отвори очите и ушите. Това не може да продължава безкрайно. Между другото, колкото по-дълго продължава тази агония, толкова повече ще пада рейтингът на Бойко Борисов, заключи Енчев.