Управляващата коалиция няма да се разтурва, правителството няма да пада и предсрочни парламентарни избори няма да има. Това стана ясно след днешната извънредна среща между премиера Бойко Борисов, председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и лидерите на трите партии в Обединени патриоти - Валери Симеонов, Волен Сидеров и Красимир Каракачанов. След края на помирителните разговори участниците дадоха общ брифинг от трибуната в сградата на Министерски съвет, като изказаха благодарност към министър-председателя Борисов за обединяващата му роля.

В ролята си на домакин той взе думата първи, след което добави: Мога да успокоя колегите от опозицията, че коалицията е достатъчно стабилна и осъзната. Не заради властта, постовете и мястото в парламента, а заради това, че всичко останало би означавало голям хаос. Параметрите, по които държавата работи в момента - финансови и икономически, БВП, са най-добрите за всички времена на тази държава. Безработицата е рекордно ниска, инвестициите са в индустрията. Всички програми и еврофондове работят. Имахме изключително успешно европредседателство. От срещата 16+1 произлязоха доста европейски инициативи. Междуличностните отношения нямат значение. Благодаря на колегите, че загърбиха своето его. Всички признахме за това, което сме сгрешили или не сме били достатъчно организирани, за да поддържаме нормалния диалог между коалиционните партньори, и в голямата и в по-малката коалиция. Те сега са изгладени".

Снимка: БТА

След премиера думата взе Волен Сидеров от "Атака". По-рано днес той се оплака, че колегата му от НФСБ Валентин Касабов си е позволил да влезе във физически сблъсък с него. Инцидентът е станал в стаята на "Обединени патриоти" в Народното събрание. Това даде нов тласък на рзприте между коалиционните партньори. "Имахме сбирки 2 дни, които компенсираха досега невъзможността да се събираме поради обективни обстоятелства, имаше Председателство и много интензивни пътувания. Сега в тези 2 дни изяснихме доста въпроси, които преди това бяха разрешавани по неправилен начин. Когато нещо между нас не е разрешено, то излизаше през медиите. Това не е правилна тактика и политика, но всеки от нас е човек. Има нерви и начини на реакция. Разменените ни реплики през медиите не трябва да се разбират като нещо разрушително. Трябва да изкараме пълен мандат, за да направим нещата, които са полезни за страната. Те да имат своя резултат. Ако сега отидем на разтурване, към избори това означава хаос. Знаете от социологията, че повечето българи не искат избори. Действията на патриотичната коалиция оттук нататък не бива да предизвикват съмнение, че искаме прекратяване на мандата. Днес говорихме за разрешаване на различията с консенсус и разбирането, че трябва да изчистваме тезите и темите, по които работим, особено ако са законодателна дейност. Така че да не пораждат размяна на удари и прехвърчане на искри", каза Волен Сидеров. След това той стисна ръката на Бойко Борисов и благодари специални за помиряващата роля, която е изиграл днес.

Снимка: БТА

Валери Симеонов от НФСБ предпочете да не се изказва, а последен няколко думи сподели лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. "Искам да успокоя колегите от БСП, че няма да работят август", коментира лаконично и с шеговит тон той. Каракачанов поясни, че стабилността на правителството слага край на опасенията от предсрочни парламентарни избори и това ще даде възможност на "червените" депутати да почиват пълноценно през лятото.

Снимка: БТА