Министерството на външните работи да излезе с осъдителна декларация за това, което се случва в Битоля, и въпросът да бъде поставен пред т.нар. ни партньори на най-високо ниво, поиска в декларация лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

В момента, когато вчера от парламентарната трибуна се четяха декларации за Илинденско-Преображенското въстание, по разпореждане на министъра на вътрешните работи на Северна Македония Оливър Спасовски "започна процес срещу 32 деца под 14 години, които от вчера са в процес на разпити в прокуратурата, в полицията в Македония", обяви Костадинов. И попита каква е вината на тези деца.

Те са от едно детско творческо училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Битоля и са участвали в проект "Малък Битолски Монмартър", посочи лидерът на "Възраждане". По думите му в рамките на този проект тези деца идват миналата седмица в България и участват в различни мероприятия, като при едно от тях се срещат с български политици и това, според министъра на вътрешните работи Спасовски, е основание те да бъдат разпитвани, "защото са извършвали политическа дейност". Тези репресии спрямо деца не са изолирано явление, а банална практика през последните години, заяви Костадин Костадинов. Те са зачестили особено от миналата година насам, когато беше вдигнато ветото пред членството на РСМ в ЕС. Тогава България поощри всички антибългарски действия, подчерта той.

Вчера сайта "Независен"съобщи, че МВР в Северна Македония е изпратило до прокуратурата в Битоля сигнал срещу ръководството на "Малък Битолски Монмартър". Това е съобщил в Битоля по време на инициативата си "Отворен кабинет" министърът на вътрешните работи на Република Северна Македония Оливер Спасовски. "Апелирам, не само за този случай, да се повдигат наказателни обвинения и да се взимат показания, за да могат институциите да предприемат действия. Не е необходимо да започваме дела само по сигнал. След като прокуратурата е уведомена, вече има производство", казва Спасовски, цитиран от изданието.

Ако България не реагира, тези случаи ще продължават с цел да се насажда страх от всеки един контакт със страната ни, дори деца да идват у нас само, за да рисуват на асфалт с тебешир заедно със свои сънародници от България, се казва в декларацията на "Възраждане". Ако и този път институциите не реагират на това предизвикателство към нас, "следващия път може да има убити хора, защото знакът, който даваме към тази държава е "бийте българите, репресирайте ги, вкарайте ги в режим на апартейд, убивайте ги, това не е проблем за България", се казва в декларацията на "Възраждане". За България щеше да е проблем, ако беше станало нещо с "някой украински т.нар. бежанец", заяви Костадин Костадинов. За МВнР е проблем, ако излезе някакъв колаж с бивш министър на външните работи, това е повод веднага да се задействат, защото карикатурата е много "сериозно" престъпление, отбеляза той. "Също така, това е много сериозен повод за действие на посланиците на европейските държави у нас, те също веднага осъждат карикатури, но нито един от тях не видях да излезе с остра декларация, осъждаща факта, че се "разпитват деца под 14 години в полицията и в прокуратурата", добави лидерът на "Възраждане".

ИЗБРАНО