Министерството на образованието и науката готви отговора на България до Европейската комисия, която поиска обяснение за приемането на закона за забрана на пропагандата на нетрадиционната сексуална ориентация в училище. Тя беше гласувана от Народното събрание преди три седмици, като събра 156 гласа на първо четене и 159 - на второ.

Разяснението на какво основание е въведена такава забрана беше поискано преди дни от еврокомисаря по равенството Хелена Дали поиска с писмо до министъра на образованието Галин Цоков.

"Има време за това. Получихме и запитване. Изискваме и становища допълнително, разяснения от Народното събрание, от други министерства. Ще отговорим. Поставили сме си срок до края на следващата седмица", каза пред журналисти заместник-министър Емилия Лазарова, цитира я БНР.

Писмото е изпратено от Брюксел на 13 август от еврокомисаря и в него се настоява да се даде аргументация на нуждата от такава забрана в българските училища и детски градини. След това ще започне оценка дали текстовете нарушават европейското законодателство и евентуално наказателни процедури, а МОН има две седмици срок да отговори на ЕК.

Забраната провокира протест пред Народното събрание и пред Президентството с искане президентът Румен Радев да наложи вето, но държавният глава подписа закона и той вече е обнародван в "Държавен вестник".

Противниците на поправките твърдят, че забраната отваря вратата за репресия и хомофобия в училище, както срещу ученици с гей ориентация, така и спрямо такива преподаватели. Вносителите на забраната от "Възраждане" пък изтъкват, че никой не посяга на хора с нетрадиционна сексуална ориентация, а само не позволява тя да се рекламира сред децата в училище.

Забраната беше приветствана от Българската православна църква, Синдиката на българските учители и родителски организации, а срещу нея се обявиха около 300 преподаватели от наши и чужди университети, както и правозащитни организации на хора с различна сексуална ориентация, които излязоха с подписки.