Кой стои зад законопроекта за забраната на ЛГБТ пропаганда в училищата, разбунил духовете на почти всички българи и предизвикал протести, контрапротести и дори международни реакции? Неговото име е Даниел Проданов - тогава учител, а сега депутат.

Лидърът на "Възраждане" Костадин Костадинов написа днес в социалната мрежа откъде датира познанството му с автора на промените в Закона за предучилищното и училищно образование, с които вече е забранена пропагандата на "нетрадиционна сексуална ориентация" в българското училище. Ето какво още заяви той:

"Запознах се с Даниел Проданов във връзка с негов текст от 2016 година. Тогава той като млад учител искаше да насочи вниманието на обществеността към това, че американските НПО-та постепенно овладяват българската образователна система. Оттогава насам работим заедно за благото на нашата Родина и за спасяване на умовете на българските деца.

Даниел Проданов е вносител на промените в законопроекта за забрана на ЛГБТ+ пропаганда в образованието, в т.ч. популяризирането и подстрекаването на идеи или възгледи, свързани с нетрадиционната сексуална ориентация или определяне на полова идентичност, различна от биологичната, независимо дали това се прави пряко или косвено. Законопроектът на "Възраждане" беше приет и нормалността възтържествува.

Гордея се, че познавам Даниел! Гордея се, че заедно извървяхме този труден, но славен път. Спечелихме още една ключова битка, предстои и да спечелим и войната.", написа Костадин Костадинов във Фейсбук. 

Даниел Проданов е роден в Стара Загора, откъдето и е избран за народен представител в 49-ото и 50-ото Народно събрание. Възпитаник е на езиковата гимназия с френски и английски език. Впоследствие се дипломира в ПУ "Паисий Хилендарски" в Пловдив със специалност "Български език и история". Следва последователно "Културна антропология" във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" и "Приложна психология" в ПУ "Паисий Хилендарски".

Снимка: Фейсбук профил на Даниел Проданов

В периода 2014-2022 г. преподава история и литература в системата на средното образование в родния си град, като от началото на 2021 г. е заместник-директор на училище в град Стара Загора. Междувременно работи като журналист и публицист в различни аналитични сайтове, основно с политическа насоченост, пише БТА. Професионалните му интереси са свързани с модерната българска и европейска история, психологията на историята и международните отношения. Член е на "Възраждане" и е областен координатор на политическата организация за област Стара Загора.