Маричков е син на музиканта от група "Щурците" Кирил Маричков, а дядо му, който също се казва Кирил Маричков, е бил посланик във Ватикана от 1993 до 1997 г.

АФП припомня, че Маричков, който е юрист и писател, женен и баща на семейство, е публикувал роман, озаглавен "Кландестинейшън" и че творбата, описваща съдбата на нелегалните имигранти от Източна Европа в Италия, и по-конкретно в Рим, опирайки се на различни реални факти, е посветена на съпругата му, децата му и на Бог.

В пасаж от романа млад емигрант източноевропеец - Иван, проституира с мъж в периферен квартал на Рим, след което отива в една църква и на колене моли за Божията прошка.

Запитан от Франс прес, говорител на Светия престол - йезуитът отец Федерико Ломбарди, не коментира съдържанието на случая, но не отрече отказа на Ватикана, предаде БТА.
Действително "няма агреман за предложението" на България от Държавния секретариат, каза той.

Това обаче не било безпрецедентно. Агреманът е "нормална процедура за всички кандидати за посланици" и "за момента няма български посланик" на поста в Рим, добави той.

В София представител на Министерството на външните работи - Димитър Япраков, потвърди, че запитване относно Маричков е останало без отговор, предаде АФП. Адресирахме искане за номинация през март. Досега нямаме официален отговор", казал той пред кореспондент на агенцията, отказвайки да коментира причините за ситуацията.

Според материал на "Ла Република" назначението на г-н Маричков е "замразило отношенията между двете държави", почти до степента от май 1981 година, когато италианските власти откриха българска връзка в опита за покушение на папа Йоан Павел II.

На хартия 39-годишният Кирил Маричков изглежда идеален избор. Той е женен за италианка, баща е на две деца и е завършил право и политически науки. Маричков не само говори пет езика, но е и експерт по Източна Европа след падането на Берлинската стена. Това пише "Айриш Таймс", позовавайки се на италианската преса, предаде "Фокус".

Още през май обаче се писа, че Нунциатурата на Светия престол в България разполага с информация за противоречиви сведения за магистратурата и цялостния професионален ценз на Кирил Маричков III и тези притеснения били споделени с представител на Министерството на външните работи.

Междувременно премиерът Бойко Борисов, който е на посещение в Лондон, отрече пред журналисти тиражираната както в британската, така и италианската преса материали за "ледени отношения между България и Ватикана заради посланическата кандидатура на Кирил Маричков". Борисов обясни, че отношенията с Ватикана са прекрасни, но нарече деликатен въпроса с Маричков и каза, че ще говори с външния министър Николай Младенов по темата, предаде БНТ.

"Ние не сме против сексуалната идентичност на хората", коментира още премиерът, но добави, че не е готов да води такъв дебат нито с Ватикана, нито на световно ниво, нито даже на българско. Той изтъкна, че не познава детайлите, но обеща въпросът да бъде отрегулиран.