Финансовият министър в оставка и номиниран за премиер от ПП Асен Василев потвърди думите на Тошко Йорданов от ИТН, че са блокирани парите на руското посолство.

Василев обаче обясни пред журналисти в Министерския съвет, че това е станало по силата на наложените от Еврокомисията санкции, а не по инициатива на България.

Парите са били предназначени за заплати на служителите и дипломатите на руската дипломатическа мисия у нас. Василев каза още, че в момента се обсъждало с Брюксел дали ще позволи разблокирането на въпросния превод в размер на 890 хил. долара.

"Има превод към руското посолство, който попада директно под санкциите на Европейската комисия. Руското посолство е поискало дерогация, тоест, България да отмени санкциите за този превод, а дерогацията в момента се консултира с ЕК", заяви Василев.

"Те б.а. - руското посолство/ твърдят, че преводът е за заплати на стойност 890 хил. долара. Но когато получим от ЕК становище дали е добре да се отменят санкциите и да се даде дерогация, съответно ще предприемем мерките. Но няма запорирани сметки, няма нищо, което да е направено изрично от българската държава. Това е автоматично действие по силата на санкциите, които са наложени от ЕК", заяви Асен Василев.

Кандидат-премиерът за втори мандат на "Продължаваме промяната" повтори, че ако не събере подкрепата на 121 народни представители, въобще няма да прави опит за гласуване на правителство в пленарната зала. Василев отрече до този момент по време на преговорите с ПП, БСП, ДБ ии независимите да са били обсъждани имена на министри.

"Ако още при приемането на мандата заявих, че ако нямаме 121 депутати, няма смисъл да се представя състав на кабинет и да се гласува в НС", повтори Василев.

По думите му "правителство на малцинството в такъв парламент няма как да бъде устойчиво и отговорно управление на страната".

"Въобще не е коментиран персонален състав на този етап, няма нито една дума за персонален състав, която да е коментирана в момента", категорично отрече още номинираният за министър-председател. Той съобщи още, че управленската програма е почти готова.