Държавният департамент на САЩ насърчава диалога за формиране на правителство - това се посочва в коментар специално за БНР за политическата ситуация у нас.

Говорителят на Държавния департамент Нед Прайс заяви, че "съставянето на правителство очевидно е вътрешнополитически въпрос, но ние винаги сме за диалога".

Прайс посочи, че "през следващите месеци България ще трябва да продължи да се справя с редица предизвикателства, които стават все по-големи заради войната на Русия в Украйна".

Говорителят на американското дипломатическо ведомство изброи областите, които са във фокуса на внимание и на Вашингтон: законодателната рамка за Плана на ЕС за възстановяване и устойчивост, плановете за присъединяване към еврозоната, модернизацията на въоръжените сили, енергийната сигурност и по-нататъшното укрепване на върховенството на закона в България.

"Надяваме се, че всички страни ще продължат да полагат максимални усилия, знаейки колко важно е това за бъдещия растеж, просперитет и сигурност на България", каза още Нед Прайс пред БНР.