Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба даде интервю за Нова тв. Той коментира помощта, която България оказва на страната му както днес, така и в първите дни на войната. Той засегна и отношението на българите към Русия и руската армия - трябва ли векове по-късно да сме благодарни на руснаците и да пренебрегваме действията им днес.

"В първите часове и дни ти става ясно, че всичко опира до самия теб. Дори и да иска да ти помогне, съответната държава ще има нужда от време да изпрати тази помощ. Със задълбочаването на войната преживявахме и добри, и лоши моменти с различни държави. Мога да спомена Германия. Много дискусии мога да опиша с различни държави. Имахме добри и лоши моменти и с България", посочи той.

"Ние преминаваме през етап, какъвто България е преживяла, борейки се за своята независимост, за свободата си. Аз съжалявам винаги, когато българи с проруски чувства не осъзнават това. Ако вие сте благодарни на руската армия, която ви е помогнала, за да извоювате независимостта и свободата си от поробителите, не означава, че векове наред сте длъжни да прощавате престъпленията, жестокостите, агресиите и окупациите, извършвани от нея. Не става така", допълни Кулеба.