Съдебните заседатели в Московския градски съд по делото за убийството на Политковская са признали за виновни Лом-Али Гайтукаев, неговите племенници - братята Рустам, Ибрахим и Джабраил Махмудови - и Сергей Хаджикурбанов.  Четирима от тях са признати за виновни в организирането на атентата срещу журналистката пред входа на сградата, в която живеела, а петият -Рустам Махмудов -  за извършването на убийството, предаде БТА. Рустам Махмудов е признат и за виновен в отвличане и изнудване. Съдебните заседатели са се съгласили с версията на обвинението, според която именно Махмудов е стрелял шест пъти в Политковская.

Руското следствие продължава да работата по установяването на поръчителя на убийството на Анна Политковская, съобщи РИА Новости.

Журналистката от "Нова газета" Анна Политковская бе защитник на човешките права, известна със своята критична позиция към политиката на президента Владимир Путин, както и със своите военни кореспонденции от Чечня и Северен Кавказ, които разказват как руските военни се държат с мирното население там. Тя бе убита на 7 октомври 2006 г. (на рождения ден на Путин), когато се прибирала в дома си. Според някои смъртта й е по поръчка на руските власти, пише БГНЕС.

Нейното убийство предизвиква силни реакции в цял свят, а процесът срещу убийците й - един от най-шумните процеси на 21 век.

Първото дело срещу извършителите приключи през 2009 г. с оправдателна присъда срещу тримата обвиняеми, но Върховният съд отмени решението и постанови нов процес, срещу петима подсъдими.