По думите й така общините ще разполагат с ресурс да доразвият довеждащата инфраструктура до плажовете, включително и да полагат известни грижи за неохраняемите пясъчни ивици, като назначат служебно спасители, предаде БТА.

Министърът очаква до края на годината предложените законодателни промени да бъдат гласувани в парламента, така че да влязат в сила за следващия туристически сезон.

Сред предложения е и да бъде опростена процедурата за отдаване на концесия на морските плажове, която сега е сложна, тромава и вероятно демотивира заинтересованите лица да участват.
"Ще се върви и към гъвкавост в ценообразуването. Много често се определя цена за отдаване на концесия, която не може да бъде реализирана, но законът дава възможност да бъде намалена най-много до 50 на сто", поясни министърът.

Тя посочи плажни ивици по Северното Черноморие, дълги по 8 километра, на които през всеки сто метра трябва да има спасителен пост. Трябва да бъдат осигурени и съблекални, тоалетни, душове, медицинско оборудване - всичко това много оскъпява поддържането на плажа, добави Павлова.

В отговор на въпрос министърът коментира, че през това лято на плажовете, отдадени под наем или на концесия, най-често възникват проблеми с осигуряване на медицинското оборудване и с определяне на свободните зони за туристите.
Ако за някои плажове нарушенията се окажат системни, възможно е след края на сезона, договорите да бъдат развалени, каза Павлова.

Павлова даде за пример плажа “Кабакум” във Варна, където положението бе определено като “безобразно” – място с табела за свободно плажуване, през където преминава ръждясала тръба, от която нерегламентирано изтича вода, с незнайно какво съдържание.
Това е неуважение към хората и моето желание е това да бъде прекратено като практика, категорична е министърът.
На "Кабакум" е и "временната постройка" на аптекарския бизнесмен Веселин Марешки, построена миналата година.
При проверка на плажа вчера Павлова се удиви, че това не е преместваем обект и че на него пише "частен клуб".

Павлова откри заведение, което работи незаконно. "Заведението има заповед за премахване, но то още обслужва клиенти. Освен това в него се приготвя храна, въпреки че са му спрени токът и водата. Единият вариант е да готвят на газ, а другият - да са се прикачили незаконно, за да ползват електричество", коментира тя, цитирана от Петел.бг.

Държавата инвестира 300 млн. лв. в развитие на туристическата инфраструктура, но не са достатъчни и чрез специалната схема се дава възможност на общините за развитие на регионалния туристически маркетинг.
"От изключителна важност е страната ни да се рекламира като туристическа дестинация, защото България има прекрасни места, които никой не знае. Дори до тези места да има изградена възможно най-добра инфраструктура, те трябва да бъдат показвани, да се знае и чува за тях", каза тя след като връчи чекове на кметове на близо 20 общини за спечелени проекти по схемата "Подкрепа за развитие на регионалния туристически продукт и маркетинг на дестинациите". Финансовата помощ е по оперативната програма "Регионално развитие" беше в Добрич.

Тези проекти дават шанс на общините да обединят усилията си, да покажат уникалното си природно богатство, историческо и културно наследство, да се рекламират, включително и чрез участие в международни туристически борси, заяви Павлова.

По специалната схема са одобрени 28 проекта, като общините ще ползват общо 20 000 000 лева финансов ресурс.
Тъй като има свободни още 6 000 000 лева, се дава нова възможност на общините, които не са кандидатствали, да го направят в срок до 28 септември, допълни министърът.
Сред общините, които получават чекове, са Добрич, Бургас, Банско, Вършец, Ловеч, Велико Търново, Сливен, Шумен, Самоков и други.