Това каза министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов по повод стачката на работници от фирмата "Мапа Дженгиз", изграждаща АМ "Люлин", предаде "Фокус".

Вчера трима български работници от фирмата започнаха гладна стачка за равни условия на труд на българските и турски строители. Тримата днес са прекратили вече гладната стачка и се прибират по домовете си. Това съобщи единият от гладуващите Методи Зафиров. Решението е взето след подписано споразумение между КНСБ, ръководството на "Мапа Дженгиз" и Изпълнителна агенция "Пътна инфраструктура", обясни Зафиров.

Днес двамата министри - Тотю Младенов и Росен Плевнелиев, разговаряха с представители на турската компания "Мапа Дженгиз", областния управител на Перник, лидера на КНСБ, представители на Главната инспекция по труда и на Агенцията по заетостта.

По думите на лидера на КНСБ д-р Желязко Христов започват преговори между синдиката и турската компания за подписване на колективен трудов договор, в който да се определят заплатите и условията на труд на служителите.

Ако работник от Турция е по-висококвалифициран, нека да получи по-голям бонус, но след съгласуване, изтъкна синдикалистът. Той смята, че по-високото заплащане трябва да се мотивира, като примерно, че турските работници са далеч от роднините си.

Според подписано споразумение с "Мапа Дженгиз" до 31.03.2010 г. общият брой на турските работници не трябва да надвишава 200 души при общ брой на работниците в проекта 1500. В момента броят на турските и българските граждани е равен, каквото е споразумението с турската компания, каза Тотю Младенов. По думите му в МТСП са постъпили 737 заявления на хора от Перник, които желаят да работят в комапанията.