Не конституционна въртележка, а скоростно влакче от лунапарка се завихри след днешния политически ден. Президентът Румен Радев, както и обеща вчера, ускори институционалната процедура към предсрочните избори. Такъв ангажимент той декларира още вчера по време на срещата за втория мандат, след като от ПП-ДБ поискаха избори 2 в 1. Не е ясно обаче дали Румен Радев го прави, за да избегне всякакви аргументи за укор откъм политическата класа, че бави умишлено насрочването на вота, защото оспори пред КС новите конституционни поправки.

Третия мандат получи "Има такъв народ" и го върна, след като "за няколко секунди" го подържа заради напрежението. Зам.-председателят на партията Ивайло Вълчев изпълни процедурата и повтори, че от месеци партията на Слави Трифонов определя досегашното управление като порочно с единствен изход - избори.

"Напълно разбираме трудната ситуацията, в която ви поставиха с тези абсолютно ненужни промени в Конституцията. Промени, против които ИТН гласува. За съжаление, в това Народно събрание нашите гласове бяха твърде малко, за да можем да спрем това нещо. Мнозинството, което прие тези промени и по-специално правителството, което управлява девет месеца, ние отдавна сме определили като вредно. Затова се радваме, че тази 9-месечна агония приключва", каза Вълчев в компанията на председателя на ПГ на ИТН Тошко Йорданов.

"Нека начинът, по който приключва отиващото си управление, послужи за урок, че за говоренето на едно по време на избори и правенето на точно обратното след тях винаги се плаща цена", обобщи Румен Радев.

Снимка: БТА

Този ход развърза ръцете на президента да спеши процедурата със срещи още днес с първите трима от списъка на потенциалните кандидати за служебен премиер, които за часове от 10 намаляха на 8.

Румен Радев даде заявка, че няма да се бави с процедурите, които се изискват от него от Основния закон. "Веднага след "традиционното кафе" с партиите започвам среща с всички потенциални министър-председатели - днес, утре, ако се наложи и в почивни дни. Отложим съм и наситената си международна програма, която включваше посещение на чужд президент и моя официална визита в чужбина. Ще направя всичко възможно този процес по сформиране на служебен кабинет да бъде ускорен", декларира президентът.

На бърза консултация на "Дондуков" 2 бяха поканени един след друг председателят на Народното събрание Росен Желязков, управителят на БНБ Димитър Радев и председателят на Сметната палата Димитър Главчев. Първият и третият, свързани ярко с ГЕРБ, като настоящ и бивш депутат, запазиха мълчание какво са отговорили на президента. Гуверньорът на националната банка пък подсказа, че не е изразил особен ентусиазъм пред опцията някой от ръководството на БНБ да става служебен министър-председател.

Снимка: Пресцентър на Президентството

"Имахме продуктивен разговор, решението ще бъде на президента. Аз му изложих моята позиция. А тя е, че не е добра идея да се въвлича БНБ в политическия процес", каза на излизане от срещата с президента Радев банкерът Радев. Той прогнозира, че подобна служебна роля "ще хвърли политическа сянка върху институцията и то за дълъг период от време".

И изтъкна като причина колизия с националното и с европейското законодателство. "Аз съм член на генералния съвет на Европейската централна банка. Етичният кодекс там изрично посочва, че управителят трябва да избягва каквото и да е участие в политическия процес и също така да прави опити да взема публични позиции извън тази на управител", коментира Радев. Управителят на БНБ обясни, че това до голяма степен се отнася и за неговите заместници. С идеята да решим конюнктурен проблем ще създадем дългосрочни проблеми и това не е редно да се допуска", обясни пред медиите гуверньорът на БНБ.

Снимка: Пресцентър на Президентството

За сметка на мълчанието на Желязков и Главчев, проговори лидерът на партията, с която са здраво свързани. Бойко Борисов даде заявка, че не ги пуска да стават служебен премиер. Обеща и да попречи на опцията депутатът от ГЕРБ и настоящ председател на парламента Росен Желязков да става служебен министър-председател, но не одобри и шанса Димитър Главчев да заеме поста, който също беше председател на Народното събрание от ГЕРБ и депутат няколко мандата. Борисов беше категоричен, че пази партията от нападки в тази посока по време на предизборната кампания.

Снимка: Пресцентър на Президентството

"Единственото, на което държа и няма да го позволя по никакъв начин, е служебен премиер да е Росен Желязков, а истински се надявам и президентът да не посочи Димитър Главчев. Те биха били свързани по някакъв начин с ГЕРБ. Не че не ги е гласувал единодушно парламентът, но няма да е красиво", коментира Борисов и помоли президента през медиите да не ги посочва за служебни премиери, ако е възможно. И издаде, че е предложил по време на преговорите с ПП-ДБ една вече отпаднала идея да излъчат заедно служебен кабинет, който да предложат на президента.

Снимка: БТА

Кирил Петков отхвърли предложението на ГЕРБ да предложат заедно служебен премиер и стовари цялата отговорност за това върху Румен Радев. Съпредседателят на ПП не вижда проблем в поправките в Конституцията.

"Всеки трябва да си поеме отговорността по конституция. Президентът - в момента е негов ред. Аз се надявам, че в разговорите между президента и потенциалните служебни премиери, всеки потенциален кандидат ще поеме отговорността. Тук не е въпрос само на желание да си служебен премиер, а и отговорност. Надяваме се консултациите да се случат в ускорен порядък, така че да имаме шанс да спестим 100 млн.лв.", каза Петков.

Снимка: БТА

От опозицията уличиха виновниците, ако се стигне до конституционна криза - "сглобката", която гласува последните промени в Конституцията и предвиди новите правила за назначаване на служебно правителство. Това е заключението на ИТН. "Възраждане" държи като отговорни за кашата ПП-ДБ и смятат, че президентът ще назначи за премиер някой от списъка на ГЕРБ и ДПС. От БСП изразиха учудване от несъгласието на Бойко Борисов избраникът да бъде или Росен Желязков, или Димитър Главчев, като припомниха, че в ГЕРБ са били наясно с тази възможност, още когато са приемали поправките в основния закон.

В същото време анализаторите продължиха да се тревожат за конституционен блокаж и да посочват кои са виновните за евентуалния тупик, ако всички потенциални кандидати за служебен премиер откажат да изпълнят записаното в Конституцията, която не може и да ги задължи да приемат.

Какво става, ако всички потенциални кандидати за служебен премиер откажат, трябва да отговори КС по спешност, коментира в интервю за Dir.bg бившият зам.-председател на ЦИК Михаил Константинов. Анализаторът е категоричен, че при такава извънредна ситуация се действа с извънредни мерки и трябва да се иска спешно тълкуване от Конституционния съд. Все пак професорът прогнозира, че до блокаж няма да стигнем. 

"Първият въпрос е защо Конституционният съд продължава да гледа сеир, да мълчи и толкова време не решава конституционното дело?", пита се и бившият конституционен съдия Георги Марков, отново в интервю за Dir.bg.

"Отказват лицата от Домовата книга да станат премиери, друго няма. Е, какво правим, кой да ти каже? Кани Радев този, кани онзи, и всички казват "Абе не искаме да си слагаме таралеж в гащите, чувстваме се некомпетентни, жена ми не дава". Може ли да го накараш да е премиер насила? Не можеш", допълва щрихи от конституционната бъркотия бившият депутат от Великото народно събрание.  

А насред догадките кой от все повече свиващия се списък от потенциални номинирани може да стане служебен премиер, прозвуча и тази на проф. Пламен Киров. Конституционалистът допусна, че жена ще бъде назначена на поста и прогнозира, че това ще бъде зам.-председателката на Сметната палата Горица Кожарева. Ако и тя не се съгласи, докато бъде избрано ново Народно събрание, ще действа правителството в оставка. "Ако не бъде назначено служебно, хипотетично би могло да се стигне до конституционна криза", коментира още Киров.

Междувременно президентът продължава совалките с останалите петима "по домовата книга" и утре, и през уикенда, ако се наложи, а след това трябва да проведе и консултации с партиите за този, когото избере, при условие обаче, че получи и неговото съгласие.