"Струва ми се, че ще има служебен министър-председател и той ще бъде жена. Постът ще поеме Горица Кожарева, която е зам.-председател на Сметната палата". Това заяви преподавателят по конституционно право Пламен Киров пред Nova News, малко след като представителите на "Има такъв народ" върнаха празна папката с третия мандат на президента Румен Радев.

Киров обясни, че ако и Кожарева не се съгласи да стане служебен премиер, докато бъде избрано ново Народно събрание, ще действа правителството в оставка.

"Основна задача на служебното правителство е да организира честни и свободни избори. Правителство в оставка в този случай не може да организира вот. Ако не бъде назначено служебно, хипотетично би могло да се стигне до конституционна криза", коментира още проф. Киров. 

По думите му до такава ситуация може да се стигне, ако всички, които могат да бъдат назначени за служебен премиер от държавния глава съгласно новите конституционни разпоредби, откажат. 

Според промените в основния закон опциите пред Румен Радев са 10, но от тях две вече са изключени - омбудсманът Диана Ковачева, която бе избрана за съдия в Страсбург и заместничката й Елена Чернева-Маркова, чиято оставка бе гласувана вече от Народното събрание.

Така възможностите пред държавния глава са председателят на Народното събрание Росен Желязков, управителят на БНБ Димитър Радев, подуправителите Андрей Гюров, Петър Чобанов и Радослав Миленков, председателят на Сметната палата Димитър Главчев и заместниците му Горица Кожарева и Тошко Тодоров. Междувременно обаче лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че няма да позволи Желязков да бъде назначен за служебен премиер.

Въпреки всички условности, ултиматуми и пречки, проф. Пламен Киров прогнозира, че няма да се стигне до конституционна криза. 

"Когато приемаха промените в Конституцията и посочиха на първо място действащия председател на НС за евентуален служебен премиер, това е възможно най-несполучливото решение. Вие как си представяте една ярка политическа фигура, защото за председател на НС не се избира някой непознат политик, да участва в служебен кабинет? Някои хора трябва да престанат да експериментират с Конституцията, защото се получават лоши решения", категоричен бе конституционалистът.