"Единственото, на което държа и няма да го позволя по никакъв начин, е служебен премиер да е Росен Желязков, а истински се надявам и президентът да не посочи Димитър Главчев". Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в парламента.

"Те биха били свързани по някакъв начин с ГЕРБ. Не че не ги е гласувал единодушно парламентът, но няма да е красиво", коментира Борисов и помоли през медиите президента да не ги посочва за служебни премиери, ако е възможно.

"Към г-н Желязков ще впрегнат цялата агитационна мощ на групата на партията на изпълнителната комисия на групата да не ни ги причиняват. Защото цялата кампания ще мине все едно ние управляваме. Това отговорих и на вашата колежка, че ние управляваме след като сме спечелили избори, а не да сме втори, трети или пети и да искаш да управляваш цялата държава", добави той.

"Когато ГЕРБ управлява, управлява лидерски, с цялата си мощ - в името и за благото на хората", отговори лидерът на ГЕРБ на въпроса защо не иска нито Желязков, нито Главчев да бъдат избрани от държавния глава за служебен премиер.

Попитан какво ще стане със служебния министър-председател и възможна ли е конституционна криза, Борисов отговори: "Имам един говорител по темата и това е Христо Иванов. Аз съм подкрепил всичко, което той е искал, и той ми е благодарил".

Според Борисов президентът е предпочел именно ИТН за третия мандат, защото "всички останали предварително са казали, че няма". 

"Но все към някой трябва да изпълни процедурата", добави Борисов.  

Лидерът на ГЕРБ отказа да дава съвети по отношение на провеждането на изборите, но заяви: "Защото провеждането на изборите изисква една техническа готовност, за която аз нямам никаква информация - машини, флашки, разнасяне нагоре надолу. Един сложен процес. Така, че тези, които взимат заплата за тази работа, те трябва да си дадат своите доклади и да запознаят хората, които ще се занимават с изборите да вземат най-правилното решение".

Борисов отрече да е имало политическа линия срещу машинното гласуване. "Ние никога не сме имали такава линия. Ние искаме честни избори. Когато някой си играе с машините или прави ала-бала... Ние не сме стадо да казваме "ми-ми-ми".