НАТО ще покани Украйна да се присъедини, "когато членовете (на алианса) се споразумеят и условията бъдат изпълнени", каза днес генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг, цитиран от Ройтерс.

Той говори на пресконференция през първия ден от срещата на върха на НАТО във Вилнюс.

По-рано днес украинският президент Володимир Зеленски каза, че би било абсурдно, ако алиансът не отправи към страната му покана за членство. Той заяви това, след като по-рано днес Столтенберг просто обеща Украйна да получи "положително послание", отбелязва Ройтерс.

В обща декларация, с чието съдържание агенция ДПА се е запознала, съюзниците се съгласяват, че "бъдещето на Украйна е в НАТО", но не отправят към нея покана за членство.

Същата позиция изказа и българският премиер Николай Денков, който също е на срещата на върха на алианса във Вилнюс: "Украйна ще стане член на НАТО, но след като изпълни всички условия за членство в Алианса и всички членки подкрепят влизането ѝ", каза той.

"Украйна има пълна подкрепа в бъдеще да бъде приета като член на НАТО. Затова трябва две неща да бъдат изпълнени. Едното е да бъдат изпълнени условията, които тепърва ще се дефинират от страните членки, и второто е всички страни членки да дадат съгласието си", каза Денков. "В същото време перспективата е ясна - Украйна ще стане член на НАТО, когато това е възможно", добави той.

"В правилата на НАТО, за да бъде приет нов член, не трябва да има териториални спорове, не трябва да се водят военни действия. Така че за всеки е очевидно, че няма как да стане днес. Но това, което е ясно, е, че има ясна перспектива. Всички държави казаха, че ще подкрепят Украйна да стане пълноправен член на НАТО в момента, когато това е възможно", каза премиерът.

По повод казуса с доставката и използването на касетъчни боеприпаси от страна на Украйна, премиерът отново подчерта, че България е против използването им, но Русия не е страна по договора срещу този вид муниции и вече има сведения, че ги е използвала по време на бойните действия. В Украйна има война, едната страна ги използва, ние не подкрепяме използването на касетъчните бомби, но няма как да осъдим Украйна, че също иска да ги използва, добави Денков.

Според него рискът да се пренесе войната от Украйна към съседни натовски държави в момента се разглежда като изключително нисък. От друга страна, рискът да бъдат възпламенени Западните Балкани, се разглежда като много по-сериозен, каза той.