"Да, България" изпрати на ДАНС, МВР и главния прокурор още 163 имена на купувачи на гласове, съобщиха от партията до медиите.

Изпълнителният съвет на партия "Да, България" изпрати до председателя на ДАНС Пламен Тончев, министъра на вътрешните работи Атанас Илков и изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов сигнал с четвъртия списък на неформалната група BG Elves за купувачи на гласове. Копие е изпратено и до президента Румен Радев.

Списъкът съдържа 163 имена на хора, за които има данни да се смята, че многократно са купували гласове по време на различни предизборни кампании, както и описание за коя партия търгуват с вот сега. Сред тях са и имена на служители на МВР и на хора с прякори като Жоро Баневския, Митко Каратиста, Митничаря, Васко Бахамата, Отчето, Киселината, Еклера, Гошо Полицая, Бат" Сали и др.

Ръководството на "Да, България" настоява трите институции да започнат спешна проверка по изнесените данни с цел евентуално започване на досъдебни производства срещу купувачи на гласове.

Защото това са престъпления срещу политическите права на гражданите, а размерът на явлението сега не само застрашава нормалното функциониране на демократичния процес, но и самите конституционни устои на правовия ред, което пък е и заплаха за националната сигурност, се посочва в съобщението.

От партията очакват сезираните институции в кратки срокове да огласят публично какви мерки са предприели и какви са резултатите от извършените проверки.