Украинският президент Володимир Зеленски пристигна със самолет във Вилнюс, за да се включи в започналата днес двудневна среща на върха на НАТО, предаде Ройтерс. По-рано днес той каза, че не вижда готовност от страна на НАТО да покани Украйна за свой член, добавя БТА. Оказа се точно така.

Междувременно украинският министър на отбраната Олексий Резников също пристигна в литовската столица за срещата на алианса, съобщи Франс прес. "Основната ни цел е пълноправно членство", лаконичен бе Резников пред журналистическите камери при пристигането си.

Малко по-късно на срещата си на върха във Вилнюс държавите от НАТО се съгласиха, че бъдещето на Украйна е в алианса, но няма да отправят официална покана към страната да се присъедини, предаде агенция ДПА, като се позова на декларация, с чието съдържание се е запознала.

"Бъдещето на Украйна е в НАТО", подчертават съюзниците. В същото време те няма да отправят на срещата в литовската столица покана към бившата съветска република да се присъедини към алианса.

Това решение до голяма степен отговаря на очакванията.

НАТО ще покани Украйна да се присъедини, "когато членовете (на алианса) се споразумеят и условията бъдат изпълнени", каза днес генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг, цитиран от Ройтерс.

По-рано днес украинският президент Володимир Зеленски каза, че би било абсурдно, ако алиансът не отправи към страната му покана за членство.

 Зеленски: Украинското членство ще направи НАТО "по-силна"

Членството на Украйна ще направи НАТО "по-силна", каза днес след решението на алианса украинският президент Володимир Зеленски в литовската столица Вилнюс.

"НАТО ще даде сигурност на Украйна. Украйна ще направи НАТО по-силна", заяви Зеленски, преди да присъства, заедно с литовския си колега Гитанас Науседа, на церемония по издигането на украинско знаме, донесено от Бахмут. Този град беше обект на дълга обсада и епицентър на боевете с руската армия в Източна Украйна.

Румъния подкрепя опростяване на процедурата за прием на Украйна в НАТО

Румънският президент Клаус Йоханис заяви днес на срещата на върха на НАТО във Вилнюс, че страната му подкрепя опростяване на процедурата за прием на Украйна в пакта, предаде агенция Аджерпрес.

Йоханис каза, че Румъния подкрепя премахването на Плана за действие за Украйна, за да се намали евентуално срокът, в който страната може да стане член на НАТО.

"Да, аз подкрепям отказа от този план за действие. Обсъдих въпроса и с генералния секретар (на НАТО), имахме разговори и неформални срещи и мнозинството сме съгласни да опростим процедурата в случая на Украйна", каза румънският президент.

Той бе попитан също дали е възможно едновременно с Украйна и Република Молдова да получи във Вилнюс перспектива за приближаване към НАТО, добавя БТА.

"Молдова има записан в конституцията статут на неутралитет; когато реши да промени тази позиция, въпросът може да бъде поставен без никакъв проблем", отговори Йоханис.

Франция ще достави на Украйна ракети с голям обсег на действие"Сторм шадоу", Норвегия увеличава помощта с 239 милиона долара

Франция ще започне да доставя на Украйна ракети с голям обсег на действие, което ще позволи на силите на Киев да се защитават, заяви днес президентът Еманюел Макрон, цитиран от Франс прес.

Става въпрос за крилати ракети "Сторм шадоу", разработвани съвместно от Великобритания и Франция, за които френските въоръжени сили използват наименованието "Скалп". Тези ракети са с далекобойност над 250 км, което надхвърля обсега на всички други оръжия, изпратени досега на Киев от западните страни. Те могат да достигат зоните в Източна Украйна, контролирани от руските сили.

"Решихме да доставим нови ракети, които дават възможност на Украйна да нанася удари в дълбочина", каза Макрон при пристигането си за срещата на върха на НАТО в литовската столица Вилнюс.

"Смятам, че това, което е важно за нас днес, е да изпратим послание за подкрепа на Украйна, за единство на НАТО и за решителна позиция, че Русия не може и не бива да спечели тази война", добави той, цитиран от БТА.

С тази стъпка Париж ще последва решението на Лондон да достави управляеми ракети въздух-земя, способни да поразяват неподвижни цели на голямо разстояние. Досега Франция изключваше тази възможност поради риска ракетите да бъдат използвани на руска територия, отбелязва АФП.

Ракетите "Стром шадоу" ще бъдат доставени "при спазване на яснотата и последователността на нашата доктрина, което ще рече да се даде възможност на Украйна да защитава своята територия", обясни Еманюел Макрон, изключвайки косвено възможността ракетите да бъдат използвани за нанасяне на удари по Русия.

Според специализираното списание "Международна отбрана и сигурност" Франция разполага с "под 400" такива ракети.

Първите ракети "Сторм шадоу" вече са били доставени в Украйна, съобщи френски военен източник, цитиран от Франс прес.

Междувременно Норвегия ще увеличи военната си подкрепа за Украйна с 2,5 милиарда крони (239 милиона долара) до общо 10 милиарда крони, предаде Ройтерс, като се позова на правителството на скандинавската страна.

В правителствено изявление се казва, че страната ще увеличи също приноса си към фонд на НАТО за подкрепа на Украйна с до 300 милиона крони годишно.

"Украйна води отбранителна война сега. Именно сега (помощта, бел. ред.) е наистина необходима", заяви норвежкият премиер Юнас Гар Стьоре пред норвежки медии в кулоарите на срещата на върха на НАТО във Вилнюс.

Сумата от 2,5 млрд. крони ще бъде взета от многогодишния пакет на стойност 75 млрд. крони, който скандинавската страна планира да отдели за гражданска и военна помощ за Украйна за периода 2023-2027 г., посочва Франс прес, цитирана от БТА.

Норвегия е една от страните, които доставиха на Украйна танкове "Леопард 2" (Leopard 2) - осем броя, както и други бронирани машини, системи за залпов огън и артилерийски снаряди.

Скандинавската страна се възползва от рязкото покачване на цените на въглеводородите след началото на конфликта в Украйна, като през миналата година се превърна в основен доставчик на природен газ за Европа.