Готов съм да подкрепя необходимите законодателни промени, които да стимулират и насърчат реализирането на инвестиции и разкриването на работни места в България. Това заяви Атанас Атанасов от Коалиция "БСП - Обединена левица". Той участва в среща с представителите на БЕСКО - Българска предприемаческа асоциация.

"Свидетели сме на драстичен спад на инвестициите в страната, отбеляза Атанас Атанасов. - Според последния предварителен отчет на БНБ, досега през тази година спадът е над 70% спрямо предходната година. Страната ни драстично изостава, дори и сред съседите ни по реализирани инвестиции. Не може да имаме ускорено икономическо развитие на страната и нови добре платени работни места, без сериозен ръст на местните и чуждестранни инвестиции".

Представителите на БЕСКО споделиха три техни основни проблема - достъп до талант, достъп до капитал, регулации. По техни думи работата им е сериозно затруднена от липсата на ефективно действащ парламент. "Каквото и да искаме да постигнем, няма как да се случи в тази ситуация и то да сработи ефективно. Трябва да има редовно управление и работещ парламент", заяви председателят на организацията Добромир Иванов.

Според Атанас Атанасов е необходимо много по-активно да бъдат използвани механизмите за държавна помощ, особено за изостаналите региони и тези с висока безработица за привличането на инвестиции и създаването на работни места. Той пое ангажимент веднага след започване на работа на новоизбрания парламент да започнат действия по конкретните законодателни и нормативни промени.