"Възраждане" организира тази вечер акция в няколко града под надслов "Дайте шанс на мира!". Шествието в София тръгна от НДК по бул. "Витоша" и жълтите павета до Паметника на Незнайния воин. Участниците в него носеха български, палестински и ливански знамена и надписи "Мирът е пътят напред!" и "Обединение за мир". Пред Паметника на Незнайния воин те почетоха на колене и с едноминутно мълчание жертвите на войни и геноцид.

"Ако не отидете да гласувате, давате шанс на войната. В неделя ще избираме не просто кой да ни управлява, а ще избираме между войната и мира", заяви председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов пред медиите. Има нагласа за създаване на ново правителство, което няма никакъв проблем да ни включва във война, независимо дали в единия случай подкрепяме уж жертвата, както е в случая с Украйна, или в другия случай подкрепяме откровения агресор, какъвто е Израел, смята той.

Ако войната в Близкия изток, която не е толкова далече от нашите граници, се разгори, ние сме първата страна по пътя на емигрантския поток, посочи Костадинов.

Снимка: БТА

Той каза, че първото нещо, което ще направи" Възраждане", е да гарантира пълна ненамеса в конфликта в Близкия изток и осъждане на агресията и на войната, насочена срещу цивилните.

Снимка: БТА

В акцията в столицата се включи и посланикът на Палестина в България Насри Халил Абу Джайш и представители на палестинската и на ливанската общности у нас, съобщи БТА.

Подобни прояви "Възраждане" организира днес и във Варна, Пловдив, Бургас, Велико Търново, Русе, Плевен и Ямбол.

В Ямбол шествието премина по централната пешеходна улица "Георги Раковски".

"Българските управляващи взеха отново решение да се включат във война, която дори не касае българския национален интерес. Предоставянето на оръжие за Украйна ни прави в момента косвени участници в този конфликт между Украйна и Русия", заяви пред участниците в шествието Никола Димитров водачът на листата на "Възраждане" в Ямбол.

На 12 декември 1941 г. България обявява война на САЩ и Великобритания. "Символичната война" скоро се превръща в реалност с трагични последици. В края на 1943 г. и началото на 1944 г. бомбардировките над страната ни стават интензивни и с тежки поражения. Бомбардирани са 168 населени места, припомни събитията от Втората световна война Димитров.

"За жалост не си вадим поуки от историята, защото в същото са били убедени и политиците, които са обявили "символична война" на САЩ и Великобритания. Затова е походът за мир на "Възраждане". За да няма повече почернени български семейства, да няма майки, загубили своите синове, и жени, останали вдовици, и деца - сираци. Защото тежките решения се взимат от шепа хора, а страда целият народ", заяви Никола Димитров.

Шествието във Варна бе водено от Коста Стоянов, народен представител в 50-ото народно събрание и общински съветници от морския град. Те развяха родният трибагреник и лозунги, в подкрепа на един мирен свят. Мирното шествие премина по централните улици на града - по площад "Независимост" по бул. "Княз Борис I", през бул. "Сливница" до входа на Морската градина и обратно до градинката "Севастопол". Десетки варненци се включиха в шествието, което получи мощна подкрепа от случайни минувачи.

Във Велико Търново шествието тръгна от паметника на Майка България и завърши до регионалния офис на "Информационно обслужване".

Пред участниците говори Теодор Ников, кандидат за народен представител от Велико Търново  и бивш служител на Министерството на отбраната, участвал в четири мисии на Българската армия в Афганистан, Ирак и Ливан.

"Само човек, който е воювал и участвал в реални бойни действия, знае истинската цена на мира", заяви той. "Възраждане" е за възстановяване на боеспособна българска армия и за мирно решаване, с дипломатически средства на големите военни конфликти в света. Войната в Близкия Изток може да се разпали и в съседни държави, и със сигурност ще доведе до потоци от милиони бежанци, заяви още Ников.

Водачът на великотърновската листа Ангел Янчев припомни, че в момента единствената политическа сила в България, която защитава мира, е "Възраждане".

"Войната в Близкия изток ще предизвика огромни бежански потоци. Ние отдавна предупреждаваме, че ни чака хуманитарна катастрофа, ако се слеят милионите нелегални емигранти, натискът ще бъде катастрофален. От "Възраждане" отдавна предлагаме разполагането на войската по границата ни, заяви Янчев.

 

Избори за членове на Народно събрание на 27.10.2024 г.

Платена публикация.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!