Ако лихвите по договора с "Карат С" наистина са сметнати грешно, виновните трябва да си понесат отговорността, заяви Фандъкова пред Столичния общински съвет (СОС), цитирана от БТА.

"Категорична съм, че отговорност по случая трябва да бъде понесена, но това може да стане само, след като се направи проверка в Центъра за градска мобилност (ЦГМ), която вече съм разпоредила", изтъкна кметът в отговор на исканията на опозицията за оставките на заместник-кметовете Дончо Барбалов и Любомир Христов, предаде БТА.
Фандъкова изтъкна, че засега двамата са получили много остра забележка и предупреждение, че са се предоверили на доклада от ЦГМ.

Вчера кметът на София върна за ново обсъждане решение на СОС за прекратяване на договора между ЦГМ и „Карат С” АД заради грешно изчислена лихва по обезщетението за фирмата. Преди две седмици общинските съветници гласуваха да изплатят около 3,2 млн. лв. лихви на дружеството, а днес по предложение на столичния кмет Йорданка Фандъкова решението беше спряно, тъй като се оказа, че дължимата сума е около 600 000 лв.

Общинският съветник от БСП Георги Кадиев отправи питане до кмета защо лихвите при прекратяването на договора с "Карат С" ощетяват общината с 2,7 млн. лв.
"Една проста сметка показва, че за да са толкова лихвите за шестмесечен период, трябва главницата да е 60 млн. лв., което пък означава от 2008 г. досега общината изобщо да не е плащала на "Карат С", посочи Кадиев. Той подчерта, че още на предишната сесия на общината съветниците от левицата са обърнали внимание, че не е възможно лихвата да е в такъв размер.

Управляващите от ГЕРБ признаха, че са допуснали голяма грешка, но обясниха, че са били подведени от ЦГМ.
Цялата документация по случая се съхранява и управлява там, заяви кметът на София.
"Искам ясно да се разбере как точно се е развила ситуацията, защото става въпрос за огромно подвеждане. Чувствам се подведена, както аз лично, така и Общинският съвет, вероятно и зам.-кметовете", каза Фандъкова, цитирана от "Фокус".

Тя подкрепи идеята да се създадат две отделни комисии, да проучат проблема.
"Съгласна съм със съветниците от опозицията, че резултатите от проверката трябва да бъдат предоставени на прокуратурата, ако това, разбира се, бъде възможно", каза още кметът. Фандъкова поиска проверката да приключи в най-кратки срокове и каза, че публично ще изнесе резултатите от нея. "Целта не е да отрежем главата на някого, а да намерим тези, които са направили грешката", заяви тя.

"Направих голяма грешка, че се доверих на екипите на ЦГМ. В случая се оказа, че тяхната информация за дължимите на "Карат С" лихви е меко казано неточна", заяви по-късно пред журналисти в СОС зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов.
Той обясни, че след съгласуване с Йорданка Фандъкова е възложил два екипа да направят проверка по случая - единият е работил в ЦГМ и е набирал информация от счетоводните документи. Вторият е бил в Столичната община и е правил изчисления на базата на извлечените от счетоводната система данни. С чиста съвест подадох информацията към кмета за установените лихви.

"Проверка предстои да установи кой в ЦГМ е направил изчисленията. Интересен е въпросът кой от новото ръководство на дружеството е подвел СОС. В крайна сметка Центърът излиза с официален документ, чиито данни се оказват неточни", коментира Барбалов.
"Ще проверим и оригиналните счетоводни документи, за да се види дали няма несъответствие между данните от хартиения носител и въведеното в компютрите", каза още той.

Пред журналисти в общинския съвет Любомир Христов също каза, че е бил подведен от ЦГМ и заяви, че ще обмисли дали да си подаде оставката, когато приключат проверките. Той обаче не смята, че отговорността по правенето на математическите изчисления по формирането на лихвата е неговата или на колегата му Барбалов. Това касае работата на Центъра за градска мобилност, а не нас, коментира Христов.