При условията на единен пазар не одобряваме забрана на износ на лекарства, тъй като това затруднява достъпа до лекарства на други държави членки, каза европейският комисар по здравеопазване и безопасност на храните Стела Кириакиду, която е на работно посещение в България. Тя е обсъдила с министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков темите за лекарствената политика, лечението на онкологични заболявания и темата за психичното здраве.

Забраната за износ на лекарства не е най-доброто решение, това е временно, каза министър Хинков по повод издадената от него заповед на 2 ноември, с която до края на декември забрани износа на инсулин. По думите му България ще се присъедини към предстоящия механизъм за обмяна на лекарства при нужда.

Обсъдихме общите ни приоритети за стабилен Европейски здравен съюз, като представих предложението за фармацевтична реформа, която е един от стълбовете на Европейския здравен съюз, каза еврокомисар Кириакиду пред журналисти. Реформите вече се обсъждат в Европейския парламент. Целта на предложението е създаване на единен пазар за лекарства в Европейския съюз (ЕС), както и да гарантираме, че за европейските граждани има ефективни и безопасни лекарства, а така също и да гарантираме, че всички пациенти, без значение къде живеят в ЕС, имат достъп до безопасни, ефективни и иновативни лекарства, каза още тя.

До декември Европейската агенция по лекарствата и държавите членки ще изготвят списък, съдържащ критични лекарства за ЕС, като ще се уточни кои са препаратите, обект на дефицит, посочи още тя. По думите ѝ в началото на 2024 г. ще бъде създаден европейски механизъм на солидарност, който ще бъде на доброволни начала, и държавите членки ще могат да си обменят и преразпределят лекарства, когато има недостиг, допълни Кириакиду. Работим и с производителите, за да уточним къде се появява недостиг и какви са причините, каза още тя.

Европейският план за борба с рака също е бил тема на разговори между комисар Кириакиду и министър Хинков. По думите на Кириакиду той е най-амбициозният план досега в областта на скрининга и лечението и вече има резултати от прилагането му. По думите ѝ в него са актуализирани препоръките за скрининг, а една от заложените цели е 90 на сто от европейските граждани, отговарящи на изисквания за скрининг на рак на гърда, на маточна шийка и на дебело черво да получат възможност за скринингов преглед до 2025 г. Предлагаме правителствата да разширят програмите си за скрининг за рак на стомах, за рак на белия дроб, за рак на простата, допълни тя. За нас е приоритет държавите да въведат контрол на качеството на скрининговите си програми. Занимава ни и въпросът с превенцията, каза още тя и посочи, че в началото на следващата година се предвижда пакет за превенция на рака, в който ще има инициативи за ваксини, предотвратяващи ракови заболявания. Създали сме и многопрофилни екипи за обучение в областта на онкологичните заболявания, като е осигурено и финансирането му, което е предвидено за екипи специалисти в отделните държави, добави Кириакиду.

В областта на психичното здраве, която също е обсъдена по време на срещата, ще се предприемат мерки в превенцията, ранната диагностика и лечението, каза още еврокомисарят. Ще работим заедно, за да въведем инициативата за превенция и преодоляване на самоубийства, ще въведем етични правила за психичното здраве, добави тя. По думите ѝ са предвидени целеви инициативи за защита на децата в дигиталния свят, тъй като в това пространство има много заплахи за психичното им здраве. Ще подкрепим изграждането на мрежа за психично здраве за деца и юноши. Заделили сме 1,2 млрд. евро и сме предвидили 20 инициативи в областта на психичното здраве, посочи още тя. По думите на еврокомисаря в областта на психичното здраве е нужно да се премине от предоставяне на помощ в институции към предоставяне на грижа в общността.

В отговор на въпрос, свързан с изграждането на протонен център за лечение в областта на онкологията, който отпадна от списъка за финансиране със средства от Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), еврокомисар Кириакиду каза, че няма да коментира и че този план вече е подаден. Министърът ще ме информира своевременно, ако има новини, каза още тя. Министър Хинков посочи, че протоният център отпадна като инвестиция от ПВУ заради бавните темпове, с които е започнат този проект. Имаме уверение, че същият център ще бъде построен с бюджетни средства и бихме били благодарни на Европейската комисия, ако по някакъв начин ни подкрепи за в бъдеще, каза още министър Хинков.

Програмата на еврокомисар Кириакиду предвижда и среща с представители на неправителствени организации, които работят в сферата на борбата с онкологичните заболявания. По време на визитата си комисар Кириакиду ще се срещне и с министъра на земеделието и храните Кирил Вътев, за да обсъди ключови приоритети, сред които е стратегията на ЕС "От фермата до трапезата".