За незабавното издаване на заповед от министъра на здравеопазването, с която да бъде временно спрян паралелният износ на лекарства за лечение на животозастрашаващи заболявания, сред които и инсулин, настоя съпредседателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски. Това съобщиха от пресцентъра на партията.

Той е сезирал проф. Христо Хинков, след като публично бяха оповестени тревожни данни за това, че заради спекулативния износ на тези медикаменти под риск са поставени здравето и живота на хиляди български пациенти, половината от които са деца.

Делян Пеевски напомня, че всяко забавяне на забраната води след себе си непредвидими последици. Най-опасно от всички бездействия е бездействието по отношение на здравето на хората, казва Пеевски в писмо до министъра.

Това е грубо погазване както на Хипократовата клетва за всеки един медик, така и на клетвата, която полага всеки български министър и депутат.

Вчера председателят на парламентарната комисия по здравеопазване проф. Костадин Ангелов в писмо до министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков също поиска спешни действия и забрана на износа на животоспасяващи лекарства, включително и инсулин. В комисията по здравеопазване е постъпило писмо от инсулинозависими пациенти, в което се посочва, че в аптечната мрежа липсват два вида инсулин.