Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков издаде заповед, с която се забранява износът на инсулинови медикаменти, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

Заповедта влиза в сила от днес, 2 ноември, и ще важи до 31 декември 2023 г. В нея, освен инсулини и аналози, със забрана за износ са и други понижаващи кръвната захар лекарства, както и антибиотиците, предназначени за системна употреба в детска възраст.

Забраната идва часове след като и съпредседателят на ДПС Делян Пеевски настоя за временно спиране на износа на тези медикамент. 

"С оглед на зачестилите сигнали за липса на медикаментите в аптечната мрежа, Министерството на здравеопазването изиска справка от "Информационно обслужване" АД за предписаните и отпуснати лекарствени продукти с електронна рецепта. Данните са изключително тревожни, като показват чувствително изоставане в броя на отпуснатите лекарствени продукти, спрямо предписаните. За някои от тях изпълнението е 0%, 24% и 42%. Средният процент на изпълнение на електронните предписания е 59%", посочват от Министерството на здравеопазването.

Целта на заповедта е да бъдат обезпечени нуждите на българските пациенти и да бъдат преодолени липсата или недостигът на жизненоважни лекарствени продукти, мотивират се още от ведомството на проф. Хинков.

От там уверяват, че срокът за действие на забраната, както и конкретните лекарствени продукти, са определени при стриктно спазване на принципа за пропорционалност, с цел опазване здравето на населението и при съблюдаване на забраната за произволна дискриминация или покрито ограничение на търговията между държавите членки на Европейския съюз.

Относно електронната рецепта ще се организира обща среща между Българския лекарски съюз, Българския фармацевтичен съюз, както и други заинтересовани организации. Целта е да потърсят механизми за преодоляване на различията на страните, засегнати в процеса и търсенето на консенсус в полза на пациента, добавиха от ведомството. 

Вчера председателят на парламентарната комисия по здравеопазване проф. Костадин Ангелов поиска в писмо до министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков спешно да предприеме действия и да забрани износа на животоспасяващи лекарства, включително и инсулин.

В комисията по здравеопазване е постъпило писмо от инсулинозависими пациенти, в което се посочва, че в аптечната мрежа липсват два вида инсулин.