"За инсулина играем на котка и мишка. Последният сигнал е за липсата на "Тресиба", която миналата седмица беше в забранителния списък за износ. Получи се доставката и тази седмица тя вече не е в забранителния списък. Задържа се в складовете, договарят се сделки за паралелен износ и след като се извършат, ще се появи и на вътрешния пазар. Така вероятно следващата седмица "Тресиба" отново ще влезе в забранителния списък."

Това обясни зам. министъра на здравеопазването проф. Илко Гетов пред bTV по повод на сигналите за непрекъснато изчезващи видове инсулин от аптеките.

Паралелната търговия в рамките на ЕС е легална практика, тя е разрешена. Поради разликите в цените и липсата на контрол се стига до такъв случай - количества от България се реализират на други пазари, каза Гетов.

Той съобщи също, че оставката на директора на врачанската болница не е приета от министъра на здравеопазването.

По думите му има сериозен, симптоматичен проблем с лекарите от различните специалности, в това число и педиатрите, които са недобре разпределени. Там се търсят шестима педиатри - толкова са необходими, за да се поддържа денонощният режим на работа.

Съвсем наскоро е имало подобен проблем и в ловешката болница, където също бяха затворени някои отделения и не стигаха парите.

За целта министерството на здравеопазването създава национален фонд за подпомагане на равномерното разпределение на лекари и медицински сестри в страната. Той ще заработи от следващата година.