Партиите в 49-ия парламент трябва да решат два най-важни въпроса - да сформират редовен кабинет и да приемат бюджет, каза на пресконференция пред медиите председателят на "Български възход (БВ) Стефан Янев в коментар на следизборната ситуация и резултатите на партията.

От политическата сила определят резултатите си от вота като добри, защото участват за пръв път като партия и са получили близо 80 хиляди гласа в подкрепа, въпреки че не премина границата от 4% за влизане в НС. БВ спечели 3,08% от парламентарния вот на 2 април.

Според Янев отливът на избиратели от партията се дължи на непопулярните решения в миналото Народно събрание, в които е участвала, и даде за пример решението за оказване на военна помощ за Украйна.

"Оттук нататък си задаваме въпросите как партиите в 49-ото НС ще решат най-важните проблеми за държавата", коментира Янев. Най-важните задачи, според него, са да бъде сформирано правителство, което устойчиво да решава проблемите на гражданите и бизнеса. Второ - да се намери правилният баланс от гледна точка на фискалната политика и да се приеме бюджет. Това е отговорност на партиите, които влизат в новия парламент, БВ ще бъде коректив, макар и извън него, посочи председателят на партията.

Според Стефан Янев разговорът и решенията няма да бъдат никак лесни - дали и как ще бъде създаден кабинет, дали ще е устойчив, предстои да стане ясно през близките седмици.

Нашият стил в 48-ото НС беше на търсене на компромиси. Този тип поведение го виждаме вече и при други партии, тонът вече е по-смирен, коментира лидерът на "Български възход" възможността за редовно правителство.

"Оптимист съм от гледна точка на цялостното говорене, песимизмът го оставям на чисто частните партийни сметки", посочи той.

Като извън парламентарна партия, "Български възход" ще се съсредоточи върху изграждането на партийни структури и предстоящия местен вот.

В отговор на въпрос на БНР бившият депутат и бивш служебен министър на регионалното развитие Виолета Комитова потвърди, че има амбиции и подготовка и е "възможно да бъде кандидат за кмет на София".