Българите, блокирани в Афганистан, ще бъдат евакуирани. Това обяви служебният премиер Стефан Янев по време на посещението си в село Габрово, съобщи bTV. 

В селото той се срещна с пожарникари и горски служители.

Янев уточни, че българите в Афганистан са повече от 11 и вече са предприети необходимите мерки за евакуацията им.

Кога ще де случи това, не е ясно, но акцията ще бъде съвместна с други страни членки на ЕС, чиито граждани се намират на територията на Афганистан, уточни служебният премиер.

Междувременно от Министерство на външните работи уточниха, че следят също ситуацията с 11-те българи, работещи за международни асоциации. Самите те не са поискали помощ. 

В същото време, София разглежда отправени от партньорите ни запитвания за временно приемане у нас на афганистански граждани, работили за НАТО, Европейския съюз и чужди дипломатически мисии.

България ще се включи в усилията на международната общност за оказване на хуманитарна помощ на Афганистан - това заявяват още от външното ни министерство.

Служебният премиер коментира още и актуализацията на държавния бюджет за тази година, за което служебното правителство внесе проект в парламента.

"Мисля, че от гледна точка на служебното правителство сме си свършили работата. Ние подготвихме един проектобюджет, който е внесен в НС, нататък е задължение на народните представители да дебатират и да решат доколко този проектобюджет е адекватен. Тежестта на решението е на самото НС", коментира Янев.

Служебният премиер определи твърдението на Мустафа Карадайъ, че зад актуализацията на бюджета стои Иво Прокопиев, за несъстоятелно.

Янев посети и Античния град "Хераклея Синтика" в местността "Рупите". Служебният премиер е разгледал Централния площад и разкопките на Акропола.

Стефан Янев е поздравил археолозите за успешната им работа и изрази готовност държавата да продължи да подкрепя усилията на учените на обекта. Той е изтъкнал, че основен приоритет трябва да бъде съхраняването на огромното културно-историческо наследство, което притежаваме. "Има съществен, но за съжаление неоползотворен потенциал, българският туризъм да се развива успешно именно на тази основа", е изтъкнал премиерът Янев.

Ръководителят на екипа доц. Людмил Вагалински е запознал министър-председателя с откритията до момента на терен.

Работата на археолозите в Античния град започва през 2007 г. Над 1000 години "Хераклея Синтика" е най-важният град по средното течение на Струма. Откритите до този момент находки превръщат Античния град в атрактивна туристическа дестинация и подпомагат икономическото развитие на региона.

Заедно с премиера са били министърът на културата Велислав Минеков, областният управител на Благоевград Николай Шушков и кметът на Петрич Димитър Бръчков.

Снимка: Министерски съвет