Трябва да се стремим към създаването на конструкция за мнозинство, което да излъчи правителство. Под конструкция провиждам мнозинство от 160+ депутати. Това може да е коалиция, а може и да не е. Готов съм да работя с всяка партия по теми, по които имаме съвпадение. Това каза за "На Фокус" по Нова лидерът на "Български възход" Стефан Янев.

Янев смята, че първият ден от Народното събрание като че ли е бил предизвестен. "Знаеше се, че няма да даде резултат, защото партиите влязоха в типично предизборната си реторика. В края на първия ден предложих решение - да се обединим около една личност, която да подкрепят всички 240 депутати, а вторият вариант е да се получи мнозинство", заяви той. И допълни, че дори с "Възраждане" няма толкова силни разделителни линии, че да няма път за консенсус.

Янев подчерта, че в близките месеци трябва да се реши въпросът със съдебната реформа. В него има скрит залог. "Нямам против нищо към никоя партия. Готов съм да работя с всяка партия по теми, по които имаме съвпадения", каза Янев и потвърди, че по темата "Съдебна реформа" имат съвпадение с "Продължаваме промяната".

"Ако не се справим със съдебната реформа, няма да дойдат парите по Плана за възстановяване", каза Янев.

Що се отнася до конструкцията от 160+ гласа, Янев обясни, че тя може да бъде коалиция, може и да не бъде. "Ако е коалиция, тя ще е в състояние да излъчи кабинет. Ако не може, да гледаме бюджета за следващата година и да отиваме на избори", заяви Янев.

По думите на председателя на "Български възход" от самото начало партията е заявила, че ще отиде на разговори с всеки, който ѝ изпрати покана. "Когато седнат лидерите на масата, да се води сериозен разговор, ще седна и аз. Срещата с контактната група е била проучваща позицията. Да се види има ли основа за продължаване на диалога", обясни Янев. И уточни, че подкрепата на БВ за Рашидов е продължение на принципите на партията.

"Ние нямаме против да се дава оръжие на Украйна, ако бъде заменено, защото нямаме излишно оръжие. Виждаме, че и други мислят така", посочи той.