В момента се заражда евроатлантическо мнозинство и това предполага успешна реализация на първия или втория мандат, е прогнозата на лидера на "Български възход" Стефан Янев, която прозвуча по време на интервюто му пред БНТ. Засега, по думите му, това е само декларативно.

"Декларативният евроатлантизъм е по-вреден от половин евроатлантизъм", категоричен е Янев, който иска да види истински евроатлантизъм. Диалогът в парламента ще покаже възможните решения, допусна още той, като добави, че през него минава формулата за сдобряване.

Той попита кому е била нужна демонстрацията по темата с това руският посланик дали трябва да присъства на първото заседание на НС. По думите му по темата има единно решение на Европейския съюз и никой не печели от вкарването на подобни теми в дневния ред на българските граждани.

По повод отказа на партиите в парламента от идеята украинският президент Володимир Зеленски да държи на живо реч на откриването на 38-ото НС, Стефан Янев коментира, че това е бил верният изход.

"Правилно не беше взето решението, защото българският народ не иска да чува заплахи, че може да бъде пушечно месо от една война, която бушува наблизо", каза Янев и наблегна на това, че хората искат да чуят как ще бъдат разрешени икономическите проблеми пред страната преди зимата.

"Трябва да търсим прагматичните дебати, прагматичните решения, призова Стефан Янев. Цената на живота е важната тема за българското общество", допълни Янев.

"Български възход" като партия изповядва националния консерватизъм, който се завръща, уточни още лидерът на партията.