Наказанието му беше наложено от председателстващия заседанието Алиосман Имамов по време на обсъждането на Закона за Сметната палата.

Хамид е отстранен, защото е направил неприличен жест след изказване на председателя на Сметната палата Валери Димитров.

Ако отстраненият депутат не е съгласен с наложеното наказание, може да се обърне към парламентарната етична комисия, обясни Имамов.

"Не ми пука дали ще бъда председател на Сметната палата. Девет години съм бил председател и това ми е достатъчно“, заяви с емоционален тон от парламентарната трибуна Валери Димитров.

Вижте снимки от заседанието>>

Бъдещата колегия на Сметната палата не трябва да бъде конструирана на принципа на партийните квоти, а на професионален принцип, с консенсус или поне с квалифицирано мнозинство, заяви Валери Димитров.

Според него има и други обезпокояващи неща в новия закон - например, възможността да се отстранява член на колегията с искане на две трети от колегите му.

А те са по партийни квоти и ще отразяват нагласите на управляващото мнозинство - така може да се отстраняват неудобни членове, посочи той.

Димитров подчерта, че не иска да е в новата колегия на Сметната палата, поради изредените несъгласия с новия закон.  

Новият закон предвижда Сметната палата да е колективен орган, който се състои от 9 души - председател и 8 членове. Председателят и членовете се избират и освобождават от НС за срок от 7 години. Председателят не може да бъде преизбиран.

Йордан Цонев (ДПС) посочи, че в партията са съгласни с решението на председателстващия заседанието за наложеното наказание на Хамид. Цонев обаче посочи, че колегата му има нерви като всеки друг.

Кой може да си позволи да крещи и да вика "Не ми пука", попита Цонев. Според него Димитров е трябвало да бъде отстранен от пленарната зала.

Йордан Цонев призова да се мери с еднакъв аршин и допълни, че поведението на Валери Димитров от пленарната трибуна е било недопустимо.

Законопроектът да бъде гласуван в началото на утрешното пленарно заседание поиска Алиосман Имамов.