Правителството ще има готовност да разгледа ответни мерки, ако България не бъде приета в Шенген заради вето от Нидерландия и Австрия. Това обяви на брифинг служебният премиер Гълъб Донев, след като проведе среща по темата с министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев, министъра на външните работи Николай Милков и министъра на правосъдието Крум Зарков в Министерския съвет.

"Силно се надяваме да не бъдем изправени пред подобна необходимост, напротив - вярваме, че все пак разумът и позитивната воля на огромното мнозинство от държавите членки ще надделеят и решението ще бъде взето въз основа единствено на техническите критерии за присъединяване към Шенгенското пространство", подчерта Донев.

Той беше категоричен, че тези изисквания са били покрити още през 2011 година.

"Това е добре известно на всички в Шенгенското пространство, включително и на правителствата на Нидерландия и Австрия", коментира още служебният министър-председател.

"Резултатите от проверките категорично доказаха, че България е изпълнила всички критерии. За съжаление, въпреки отправената покана нидерландската страна реши да не взима участие в тези проверки. В този смисъл изразените резерви от премиера на Нидерландия, които се аргументират с липсата на увереност именно по отношение на критериите за членство на България, не само, че звучат повече от неубедително, но и се опровергават от заключенията на Европейската комисия, противоречат на позициите на всички държави членки и на недвусмисленото становище на Европейския парламент", отбеляза Донев.

Премиерът добави още, че страната ни е положила много усилия и е постигнала резултати по темите за върховенството на закона и корупцията.

"Повече от очевидно е, че позициите на Нидерландия и Австрия са продиктувани по-скоро от вътрешнополитически съображения, отколкото от реално идентифицирани недостатъци по прилагането на шенгенските правила от България", подчерта Гълъб Донев.

По думите му подобна ситуация буди дълбоко разочарование и предизвиква емоционални реакции у нас.

"Но не само - внася разделение в Съюза, поставя под въпрос неговото единство, на което и Австрия, и още повече Нидерландия в други случаи много настояват", отбеляза служебният министър-председател и продължи:

"Заедно с това поражда съмнение за прилагане на двойни стандарти особено от страна на Нидерландия. Все пак отчитаме, че в защита на своята позиция канцлерът на Австрия се позовава на недостатъци на функционирането на Шенгенската система като цяло, които по никакъв начин не могат да бъдат отговорност на българската страна, докато премиерът на Нидерландия прибягва и до недостойни внушения, които в България едва ли ще бъдат забравени скоро - дългът ни към тримата загинали полицаи няма да го позволи".

Според Донев неприемането ни в Шенген може да има сериозни последици не само за нашата страна, но не и в по-малка степен за Нидерландия и Австрия, а и за ЕС.

От своя страна служебният вътрешен министър Иван Демерджиев заяви, че Рюте "не отправя обвинения, а изказва предположения" по отношение на границите ни.

"Основните възражения на Нидерландия всъщност не са свързани с границите, а с прилагането на механизма за сътрудничество и проверка, който отпадна в България през 2019 г. Нидерландия очаква доклад, какъвто няма как да получи. Спорно е дали една такава позиция на практика не обезсмисля нормите, върху които се гради ЕС и органите и институциите на ЕС", обясни Демерджиев.

Очаква се Нидерландия да се съгласи Румъния и Хърватия да се присъединят към Шенгенското пространство, но да блокира приемането на България след решение на нидерландското правителство.

Предстои на 8 декември Съветът на ЕС по правосъдие и вътрешни работи да гласува с две отделни решения за разширяването на Шенген. Предвижда се министрите да гласуват за приемането на България и Румъния в едно решение и за Хърватия - с второ решение. За одобряване на решението се изисква единодушие.

Инициативата за срещата при премиера Гълъб Донев идва на фона на остри реакции от българските власти и политическите сили по повод позицията на Нидерландия, припомня БТА.