"Продължаваме промяната" ще внесе декларация в Народното събрание за спешни действия по приемането на закони за присъединяването на България към Шенген. Това става ясно от позиция на партията, разпространена до медиите.

Служебният кабинет дължи обяснение за провала на преговорите, пишат от ПП и посочват, че всички възможни проверки от страна на европейските институции и независими експерти са показали, че България и Румъния отговарят на формалните критерии за членство в Шенген.

Формално всичко е наред. Формално България не трябва да е единствената континентална страна от ЕС, която не е част от Шенген. Реално, част от европейските партньори изпращат ясен сигнал, не за първи път: имате проблем с корупцията, имате проблем с върховенството на закона. Независимо от процеса по присъединяване към Шенген, страната ни трябва да предприеме значителни мерки по отношение на борбата с корупцията и за установяване на върховенството на закона. Това се потвърди и от последния доклад по хоризонталния механизъм за върховенството на закона, и от заложените в него препоръки на ЕК", заявяват от "Продължаваме промяната".

Още утре партията ще внесе декларация в парламента за приемане на антикорупционното законодателство, заложено по Плана за възстановяване и устойчивост. Освен това ще поиска изслушване на служебния премиер Гълъб Донев и служебните ресорни министри относно казуса Шенген.

По-рано от пресслужбата на Министерския съвет съобщиха, че премиерът Гълъб Донев събира извънредно в понеделник ресорни министри с отношение по темата Шенген. На срещата ще присъстват вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, външният министър Николай Милков и министърът на правосъдието Крум Зарков.

А лидерът на "Български възход" Стефан Янев пък анонсира, че ПГ на партията му ще внесе такова проекторешение в Народното събрание, с което премиерът да бъде задължен да гласува против всякакви предложения на Нидерландия.