Министърът на здравеопазването Христо Хинков се срещна с директора на болница "Пирогов" д-р Валентин Димитров, както и с работещи в лечебното заведение, след като вече повече от седмица лечебното заведение е разтърсено от нов скандал около дългове и смяна на своя директор.

Два часа след срещата министър Хинков каза пред журналисти, че са обсъдени финансовото състояние и статутът на болницата, предава БТА.

Дължах тази среща на ръководството и на работещите в лечебното заведение, каза здравният министър и допълни, че ситуацията към момента е такава, тъй като е бил длъжен да реагира по този начин, след констатациите в одитния доклад.

"Хората ги интересува имиджът на болницата, съгласен съм, че тези непрекъснати смени на директорите вредят на имиджа, но аз съм поставен в ситуация, в която не мога да не реагирам", коментира здравният министър и добави, че в противен случай е щял да бъде обвинен в бездействие.

По думите му ще бъде всичко направено всичко възможно, за да се помисли как може да бъде разрешен проблемът със статута на лечебното заведение, който съществува от създаването на "Пирогов".

Болница "Пирогов" е в стабилно финансово състояние и ще продължава да обслужва всички нуждаещи се пациенти, каза от своя страна директорът на болницата д-р Димитров. Той потвърди, че продължава да управлява болницата.  

Хинков обясни, че все още няма отговор на запитването си до Министерския съвет дали е задължен да отмени решението си за освобождаване на директора д-р Валентин Димитров, както му възложи здравната комисия миналия четвъртък.

Снимка: БТА

Ще изчакам да завършат проверките на Агенция за държавна финансова инспекция и на прокуратурата, и ако бъдат открити нарушения, ще си понеса наказанието.

Хинков посочи, че общата допирна точка между него и д-р Димитров е именно "Пирогов".

Снимка: БТА

След искане на оставката и на двамата, те ще запазят постовете си, докато излезе становището от проверката на властите.