Ако има нарушения на закона, трябва да има последствия, коментира пред журналисти министър-председателят Николай Денков за отстраняването на директора на "Пирогов" д-р Валентин Димитров. Коментарът беше направен по време на инспекция на интерконектора със Сърбия.

Денков допълни, че това са основните аргументи на министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков - че има нарушение на Закона за обществените поръчки.

"Ако се окаже, че директорът е действал неправомерно, то значи министърът си е свършил работата", допълни Денков.

Премиерът отказа да се ангажира със срок, кога би завършила проверката на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) и прокуратурата по казуса. Николай Денков каза още, че подходът не трябва да е селективен, затова е пуснал писмо до министър Хинков да се направят проверки на всички основни болници в системата.

"Ако казваме, че някоя болница е на загуба, трябва да сравним има ли такъв проблем и в другите болници и ако ще използваме този аргумент за някой директор, трябва да го използваме и за другите", коментира премиерът.

Снощи с 10 гласа "за", с три - "против" и четири "въздържал се" парламентарната Комисия по здравеопазване възложи на министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков да отмени издадения протокол, с който освобождава от поста директора на болница "Пирогов" д-р Валентин Димитров до произнасянето на всички компетентни органи.

Депутатите в комисията смятат, че докладът, който ѝ е представен, съдържа противоречиви данни и затова искат проверката на "Пирогов" да бъде извършена от външен одит и никой да не се съмнява в обективността на предоставената информация, коментира пред журналисти председателят на комисията проф. Костадин Ангелов.

В отговор на въпрос дали министърът е длъжен да се съобрази с комисията, проф. Ангелов каза, че преценката си е на министъра.

"Както виждате министърът не се ползва с доверието на народните представители в комисията по здравеопазване и съответно и на мнозинството от народните представители", допълни Ангелов.