Общинската избирателна комисия в Ракитиво отмени първоначалното си решение за отстраняването на кмета Георги Холянов, съобщиха от местната администрация.

Преди дни повече от 200 души излязоха на площада в родопското градче, а близо 400 подписаха петиция, за да изкажат своята съпричастност към градоначалника, който беше отстранен от длъжност с решение на ОИК след подаден сигнал, че Холянов управлява търговски дружества след встъпването си в длъжност.

"Община Ракитово, може би, за пръв път показа непоклатима гражданска позиция. Благодарение на протеста в моя защита, на инициираната от гражданите подписка, стана ясно, че лични вражди и своеволия в нашата община повече няма да бъдат толерирани", коментира Георги Холянов, който отново благодари за подкрепата.

Решението на Общинската избирателна комисия по казуса с прекратяването на правомощията на кмета бе взето на заседание, проведено в късния следобед днес.

"След като ЦИК изказа становище в свое писмо, че при приетото първоначално решение за прекратяване на пълномощията на Холянов, ОИК Ракитово е допуснала грешка като не е спазила законовите разпоредби, а именно, че при приемане на документи, касаещи предсрочното прекратяване пълномощията на кмет или общински съветник, следва решенията да се вземат с мнозинство 2/3 от присъстващите, съгласно разпоредбите на чл.85, ал.4 от ИК , вследствие, на което решението е следвало да бъде отхвърлено", пишат още от Община Ракитово.