Вицепремиерът Валери Симеонов отказа да подаде оставка и заради твърденията на опозицията, че като ресорен вицепремиер не е упражнил достатъчно контрол върху Агенцията за българите в чужбина, чийто шеф и още трима души бяха задържани и обвинени в подкупи.

На кратък брифинг, свикан за медиите в 11,20 часа в Министерски съвет, той заяви:

"Държа да направя изявление, предизвикано от призивите за подаване на оставка, които започнаха от вчера и продължиха и до днес от БСП, ДПС и "Воля" по повод акцията на прокуратурата и арестите в агенцията. От опозицията твърдят, че би трябвало да упражнявам някакъв контрол, някакво ръководство, чух даже, че съм бил принципал, въпреки цялото недомислие на този термин - той е от търговското право и е синоним на собственост. Искам да поясня какви са моите задължения, регламентирани със заповед на министър-председателя през 1017 г. - и на мен ми е възложена функцията координация работата на агенцията, както и на други такива. И смея да твърдя, че стриктно, прецизно и ефективно изпълнявам задълженията си".

Вицепремиерът изброи и няколко "доказателства" за това. Първото било, че през юни в неговия кабинет успели заедно с представители на няколко министерства да постигнат промени за трудовата мобилност - достъп на големи групи от българските общности до пазара на труда.

Още през декември миналата година пък бил облекчен режимът за получаване на синя карта на граждани от трети страни, които са от български произход.

Освен това била засилена работата на агенцията с общностите в чужбина - в Украйна, Западните покрайнини, Албания, Македония и други.

По думите на Симеонов това бил първият аргумент защо тези искания за оставка са несъстоятелни и той приключвал по този въпрос, защото си е изпълнил задълженията.

"По интересен е вторият ми аргумент и държа да бъде отразен - по повод твърденията за злоупотреби при осигуряване на документи за самоличност за желаещите да получат българско гражданство - пак на вниманието на гласовитите представители на БСП, ДПС и "Воля" -  през лятото на 2017 г. получих сигнали за злоупотреби от едно лице, което поиска дискретна среща. Това беше Катя Матева - все още служителка на МП, пряко отговаряща за българското гражданство (именно по нейни данни Велизар Енчев обвини Красимир Каракачанов, че ВМРО е получавало пари от схемата - б.р.). Тя ми предостави писмени данни, които вече беше предала в ДАНС. Тъй като нямаше как да преценя достоверността им, консултирах се първо с моя колега и съратник вицепремиера Каракачанов, тъй като предложението за директор беше от тях (ВМРО - б.р.). Получих от него съгласие и предоставих тези материали на съответните специализирани служби, които са компетентни. Това стана на среща на 30 октомври, пред свидетели, а 2 седмици по-късно проведох втора среща, за да се убедя, че се работи по случая. С това моят ангажимент приключи, и като вицепремиер и като гражданин."

Симеонов подчерта, че не знае доколко тези данни са послужили за повдигане на сегашните обвинения и не му е работа да пита.

"А между другото, в личен план, без да му казвам, че има такъв сигнал, съм провел оттогава буквално до преди десетина дена многократни разговори с директора на агенцията Петър Харалампиев много да внимава и да си отваря очите, за да не се допускат злоупотреби, тъй като това е изключително позорен шамар в лицето не агенцията, а на България. Доколко той не се е съобразил, ще научим след съдебните дела. Не мога да кажа кой е виновен. Но мога да подчертая, че аз като длъжностно лице съм направил всичко по силите ми и което съм бил длъжен, така че не мога да приема безкритично и с мълчание едни упреци, без каквото и да било основание", категоричен бе той и не даде възможност да му бъдат задавани въпроси.