ВМРО не се финансира и никога не се е финансирала от продажба на документи за българско гражданство, това са абсурдни глупости, категорично отрече тези обвинения лидерът на партията, военен министър и вицепремиер Красимир Каракачанов след арестите в Държавната агенцията за българите в чужбина (ДАБЧ).

"Точно обратното - 20 години ВМРО подпомага дейността на всякакви български структури в Македония с културни програми, стипендии за студенти, лечения на хора. Ако се установи, че аз или ВМРО сме получили една стотинка от схеми за издаване на български паспорти, ще се гръмна с личното си оръжие. Ако се докаже, че ВМРО или аз сме пари, ще си носим последиците, веднага си подавам оставката. Но не мога да поемам отговорност за клевети, които не са верни. Политиците може да сме виновни за много неща, но никога не съм си позволил да спекулирам с каузата на своя живот. Абсурдни глупости са твърденията, че ВМРО се финансира от продажбата на документи за българско гражданство. Това са голи, клеветнически обвинения, без нито едно доказателство", заяви той тази сутрин пред bTV, подчертавайки, че това е политическа атака.

Повод за реакцията му са сигнали за връзки на ВМРО с адвокатска кантора, която участвала в схема а издаване на документи за българско гражданство, с които телевизията разполага, както и твърденията на бившия депутат от НФСБ Велизар Енчев, че "услугата по продаване на българско гражданство на македонци е основен източник за пари на ВМРО".

Министърът дори се ядоса на въпросите на водещия Антон Хекимян и го обвини, че спекулира с фактите.

"Вчера давате думата на един господин, когото не попитахте нищо конкретно (Енчев - б.р.), а сега ме прекъсвате. Искате ли да ви кажа за какво става дума или не? Когато във вашата медия се хвърлят обвинения, хайде да не се държим като китайски съд по време на Мао Цзедун".

Каракачанов настоя, че ВМРО винаги е поддържала каузата българите от Македония, от Западните покрайнини, Украйна и Молдова да получават българско гражданство по облекчена процедура.

"Къде има корупционни схеми? Там, където проблемите се решават трудно - когато хората чакат по 2-3 години за българско гражданство и се дава такова само на майка или само на децата й. При всички тези години ние сме настоявали етническите българи да получават гражданство по облекчена процедура", подчерта вицепремиерът.

Той призна, че е предложил задържания Петър Харалампиев за директор на Агенцията за българите в чужбина и отчете това като грешка.

"Харалампиев представлява едно гражданско сдружение, което е активно в обществото, претендираше, че е патриотично и ние сме го поканили. Оттук нататък номинацията му е от самото сдружение "БГ патриот". Те го предлагат за две неща - областен управител на София или директор на Агенцията. Преценката беше моя, че е по-добре в агенцията, защото областният управител е изключително тежка работа и би следвало там да търсим друг човек", каза още Каракачанов.

Попитан дали е имал доверие на Харалампиев, той отговори, че допреди човек да се издъни, би следвало да си сигурен в него.

Каракачанов заяви, че е предупредил Харалампиев заради забавяне на преписките, докато той е начело на ДАБЧ.

"Бавиш преписките, възниква недоволство и много вероятно ще възникнат съмнения, че тези преписки се бавят, за да може някой да дойде и да предлага разни услуги. Не прави подобни глупости. Това са предупреждения, които съм му направил", каза министърът.

На въпрос дали смята, че трябва да понесе политическата отговорност за назначаването на Харалампиев, Каракачанов отговори:

"Може ли да гарантирате за всеки един човек, когото познавате и когото смятате, че в даден момент може да свърши някаква работа и след това той се е издънил - носи си последиците".

Очаква се днес съдът да реши дали да остави в ареста Петър Харалампиев и още трима, обвинени от Спецпрокуратурата за престъпна група, получавала подкупи за даване на документи за българско гражданство.